Martin s Renátou už v Americe najeli 3000 kilometrů

I když cyklocestovatelským chlebem je dennodenní šlapání do pedálů, alespoň malou oslavu si Martin s Renátou mohou dovolit. Právě v těchto dnech překračují jeden velký milník. Mají v těchto dnech najeto už něco málo přes 3000 kilometrů.

„To znamená, že kilometricky už jsme skoro v polovičce. Zároveň jsme i časově skoro v polovičce. No a k těm kilometrům na kole máme ušlapáno pěšky dalších ještě asi 150 kilometrů,“ řekl telefonicky Martin Stiller.

Polovina cesty zastihla mladý manželský pár v indiánské rezervaci - tedy v místě, kde neplatí jen federální americké, ale i specifické indiánské zákony. A když tedy setkání s odlišnou kulturou, tak také odlišné prostředí a zvyky.

„Všechno je to tady takové méně upravené, trošičku špinavější. Oni přeci jenom tolik nehledí na tu ekologii nebo úpravu okolí. I ty jejich domečky jsou poměrně jednodušší a chudší, než jsme třeba znali od těch předchozích Američanů. A ještě jedna taková zajímavá věc je, že na všech těch indiánských farmách jsou kadibudky. I když mají třeba hezký domek, tak vevnitř nejsou záchody, ale třeba 50 nebo 150 metrů od baráku je kadibudka,“ všímá si Martin.

A ačkoli městečko Page patří do indiánské rezervace, už možná ze zvuku projíždějící motorky (při poslechu audio verze pořadu) vám došlo, že dnes už tady domorodce na koních nepotkáte. Právě naopak. Džípy a motorky, to je hlavní dopravní prostředek současných indiánů.

Martin s Renátou ovšem také měli v jedné věci velké štěstí. Vyhráli v loterii. A i když tady o peníze nešlo, měli z toho obrovskou radost.

„Podařilo se nám dostat na místo, kterému se říká The Wave, nebo-li vlna, což je takové unikátní místo, které bylo objeveno teprve před pár lety a je to vlastně taková barevná skála, která se tak různě vlní. A je to úplně jedinečné unikátní místo, kam se dostane denně pouze deset lidí, kteří jsou vylosováni,“ vysvětluje Martin Stiller. Radost byla o to větší, že zájem o prohlídku je denně víc než desetinásobný.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.