Maxa dostal za zbití přítele finalistky Missis podmínku

12. duben 2005

Ostravský soud potrestal zpěváka Martina Maxu za zbití přítele finalistky soutěže Missis 2004. Vyměřil mu dvouletou podmínku. Maxa se hájil tím, že se mladé ženy zastal. Její přítel ji podle zpěvákovy verze udeřil a on matku dvou dětí chtěl ochránit.

Soudkyně Radomíra Kijasová verzi zpěváka neuvěřila - prý nikoho nebránil. Maxa a spolu sním mnoho svědků však incident líčí jinak. Při korunovačním plese po finále soutěže viděl, jak bývalý policista Martin Hejsek bije svou přítelkyni, účastníci soutěže. Martinu Tauberestovou měl dokonce za vlasy vláčet po chodbě hotelu. Zpěvák proto zasáhl a útočníka zpacifikoval. Za to se dostal na lavici obžalovaných za výtržnictví a ublížení na zdraví.

Postup české justice se Maxovi nelíbí. "Lituji tuto společnost, lituji tuto zemi, že se to v ní může odehrávat. Lituji stav, do jakého se justice dostala. Moje dcera už je například v pubertálním věku a za chvíli bude lítat po diskotékách. Přesně teď vím, co jí hrozí. Vím teď, že jí nikdo nepomůže, kdyby se jí to náhodou stalo, protože tak se postupuje v naší justici," řekl Maxa po procesu. "Nečekal jsem žádnou medaili za to, že pomůžu nějaké slečně, kterou tam někdo mlátí. Ale nečekal jsem ani toto," dodal.

Logo

Stejný trest, tedy dvouletou podmínku, soudkyně vyměřila i zpěvákovu známému Jiřímu Polákovi.

Státní zástupce byl s verdiktem spokojený. Naopak Maxa se na místě odvolal. Jeho obhájce Filip Bergl navíc upozorňuje, že chtěli, aby se z útoku na mladou ženu zodpovídal i Martin Hejsek, před kterým zpěvák finalistku soutěže chtěl uchránit.

"Pro trestný čin výtržnictví a pokus ublížení na zdraví a policejní orgán tady v Ostravě to naše trestní oznámení odložil jako přestupek. Vnímám to jako ignorování zákona," uvedl Bergl.

Martin Maxa neskrýval nespokojenost s verdiktem, přesto by v podobné situaci proti násilníkovi, který útočí na ženu znovu zasáhl.

Zpěvák chce své zkušenosti s českou justicí promítnout do nové písně. V textu zní slova: žalobu nám ušil král kašparů. Státní zástupce na to reagoval s úsměvem. "Má to hezky zrýmované, ať si zpívá co chce."

autor: ada
Spustit audio