Méně vody a stále nové druhy bakterií ohrožují chov pstruhů na Frýdecko-Místecku

28. srpen 2019 07:50

Dlouhodobé sucho škodí rybí líhni v obci Pstruží na Frýdecko-Místecku. Vody je méně, rychleji se ohřívá a množí se v ní stále nové a nové druhy bakterií. Líheň přitom chová ryby hlavně na dosazování do řek a potoků.

„První sezóna je na podzim, kdy se vytírá pstruh obecný. Druhá taková část je na jaře, kdy vytíráme pstruha duhového,“ říká správce pstruží líhně Dušan Grunt. „Problémy kvůli suchu začínají někdy v květnu,“ dodává.

„Voda se musí více provzdušňovat, čerpadlo se musí častěji zapínat, aby ryby přežily,“ říká jednatel frýdlantských rybářů Martin Hlaváč u jednoho z rybníků v areálu. „Když je málo vody, není ani tak velký přítok a voda se rychleji ohřívá. Takže ta obsádka nemůže být tak velká, jak bychom si představovali. Navíc se v té vodě množí daleko více bakterií,“ upozorňuje s tím, že každým rokem přibývá bakterií, které tady předtím nebyly.

Čtěte také

Pstruhy zdejší líheň prodává na jídlo i na chov. Produkce ryb tu za poslední roky klesla asi o třetinu na zhruba pět tun ročně. Většinu z nich vysazují přímo do potoků a řek po celém regionu a v části Zlínského kraje. I v tocích podle Hlaváče ryb ubývá.

„Poptávka je daleko vyšší než nabídka. Malochovatelé kolikrát po nás chtějí nějaké roční ryby do svých rybníčků, ale bohužel je musíme odmítat, protože ty kapacity nemáme až tak velké,“ dodává Hlaváč.

Zdejší líheň a její vybavení je stará víc než 40 let a proto také rybáři shánějí peníze na její rekonstrukci.

autor: mot
Spustit audio

Související