Města v regionu si pochvalují práci asistentů prevence kriminality

17. prosinec 2018

Oslovená města v Moravskoslezském kraji si pochvalují takzvané asistenty prevence kriminality. Speciální pracovníci pomáhají strážníkům řešit problémy v rizikových lokalitách. V terénu se zaměřují na drobné přestupky a také dohlížejí třeba na dětská hřiště. V Ostravě projekt asistentů prevence kriminality funguje od roku 2011.

„Aktuálně plní úkoly v sociálně vyloučených lokalitách a v okolí ubytoven šest asistentů prevence kriminality, tři muži a tři ženy,“ říká Michael Beneš z ostravské městské policie. Asistenti prevence kriminality se podle něj v praxi osvědčili.

Projekt asistentů prevence kriminality je spolufinancovaný z evropských fondů, skončit by měl v září 2019. Městská policie v Ostravě má však plán, jak využívat služeb těchto pracovníků i nadále.

„Dále se počítalo od října 2019 s tím, že by přibližně stejný počet asistentů prevence kriminality již byl kmenovými zaměstnanci Městské policie Ostrava,“ dodává Beneš.

Celkem deset asistentů prevence kriminality aktuálně působí v Bruntále. Stejný počet pracovníků by tamní radnice chtěla zachovat i v následujících letech.

„Zastupitelé schválili plán prevence kriminality města Bruntálu na léta 2019 až 2021. Tento plán vytváří jakýsi rámec pro podání žádosti o dotaci na asistenty a projekt asistentů řadí k prioritním a dlouhodobým v rámci naplňování cíle zvyšování bezpečnosti občanů Bruntálu,“ říká mluvčí města Jiří Ondrášek.

V Karviné letos strážníkům pomáhají čtyři asistenti prevence. A minimálně polovina jich bude pokračovat i v příštím roce, potvrzuje Martina Orgoníková z karvinského magistrátu.

V Bohumíně v současnosti pracuje celkem 10 asistentů prevence. Minimálně stejný počet by měl tamním strážníkům pomáhat i v roce 2019.

Spustit audio

Související