Meteorologové vyhlásili smogovou situaci v Moravskoslezském kraji

15. leden 2013

V Moravskoslezském kraji se zhoršila kvalita ovzduší, rozptylové podmínky jsou velmi špatné. Podle údajů z měřicích stanic jsou koncentrace prachu v ovzduší několikanásobně vyšší, než dovolují limity, a to téměř v celém regionu. Meteorologové už vyhlásili smogovou situaci. Zlepšení navíc v nejbližší době neočekávají.

Vůbec nejvíc prachu musejí aktuálně dýchat lidé ve Věřňovicích na Karvinsku, kde dopoledne koncentrace prachu dosáhla 350 mikrogramů na metr krychlový. To je sedmkrát více, než povoluje limit. Ve Studénce na Novojičínsku množství prachu v ovzduší přesáhlo limit pětinásobně.

Velmi špatnou kvalitu ovzduší hlásí také Český Těšín a Třinec, kde jsou limity překročené čtyřnásobně, a také Bohumín, Ostrava a Frýdek-Místek.

Smogová situace platí od dnešního rána. Meteorologové doporučují, aby děti a starší a nemocní lidé zůstali doma, případně omezili fyzickou zátěž venku. Žádají také řidiče, aby zbytečně nevyjížděli, pokud opravdu nemusí.

Podle primáře plicního oddělení ostravské městské nemocnice Radomíra Kozla vidí lékaři zhoršenou kvalitu ovzduší i na tom, že se jim plní ordinace větším počtem pacientů.

Smog nad Bohumínem

„Smog a vlhké počasí mohou přispívat k tomu, že se respirační infekce a infekce dýchacích cest šíří mezi populací výrazněji. Lze předpokládat, že bude nárůst jednak těch infektů dechových cest, jednak zhoršení stavu chronických pacientů“, říká Kozel.

Jedním z nich je i důchodkyně Ludmila z Ostravy. Ztěžka dýchá, a kdyby nemusela, zůstane doma. „Chodím ven málo, když je ten prach zhoršený, tak nechodím vůbec,“ popisuje. Jenže se jí přitížilo, a tak musela vyhledat lékařskou pomoc.

„Chroničtí pacienti výrazněji kašlou, mají zvýšenou hlenovou sekreci, jsou více dušní, prostě necítí se dobře,“ potvrzuje primář Kozel.

V nejbližší době se zlepšení klimatických podmínek neočekává. Kvalita ovzduší se v Moravskoslezském kraji zhoršuje zejména v zimě. Rozptylové podmínky ovlivňuje především průmysl a doprava, ale také lokální topeniště.

Průmyslové podniky sice každoročně snižují množství prachu, který vypouštějí do ovzduší, kraj však stále patří k regionům s nejhorší kvalitou ovzduší v celé Evropě.

Jak vzniká smog
autor: iha
Spustit audio