MHD v Novém Jičíně používá jen elektrobusy. Je první v Moravskoslezském kraji

10. prosinec 2017
Dobré odpoledne

Zbrusu nové elektrobusy vozí ode dneška cestující v městské hromadné dopravě v Novém Jičíně. Ten se tak stal prvním městem v kraji, kde místo nafty pohání vozidla na místních linkách pouze elektřina. Lidem se navíc zjednoduší cestování díky sjednocení jízdné a dopravních karet s ostatními autobusovými linkami.

Jednu z prvních prezentačních jízd nového elektrobusu si užívají děti z novojičínských mateřských škol. Za volantem sedí řidič Roman Havko.

„Oproti autobusu je to určitě živější, dynamika jízdy je tam určitě znát. Elektrický motor je v porovnání se standardním naftovým motorem neporovnatelný. Takže na křižovatkách, když jedete, opravdu jde cítit ta svižnost,“ popisuje rozdíly v řízení Roman Havko.

V autobuse se veze také Armin Cieslar, provozní ředitel Arrivy. Ptáme se ho, jaký má elektrobus dojezd a jak ho budou nabíjet?

„Máme tady postaveny tři nabíjecí stanice. Papírový dojezd těch autobusů by měl být na jedno nabití kolem 150 kilometrů. Jelikož naše firma provozuje už více elektrobusů, tak víme, že těch 150 kilometrů na jedno dobití je reálných,“ ujišťuje Cieslar.

Nový Jičín až dosud provozoval vlastní naftové autobusy. Ty už ale dosloužily a město vypsalo výběrové řízení na nového dopravce.

„Arriva vlastně pořídila tři nové elektrobusy, které jsou plně klimatizované, mají kameru na vlastně zadní dveře, antibakteriální povrch sedadel, nádherně zelené. Jinak barva autobusu je červenobílá, v barvách města,“ chválí moderní vozidla místostarosta Nového Jičína Pavel Rozbroj (ČSSD).

V autobusech budou lidé moct platit bankovní kartou nebo z karty ODIS, která v Novém Jičíně nahradila původní městskou kartu.

Nový novojičínský elektrobus

„Nový Jičín se tímto stává městem, které bude mít v Moravskoslezském kraji jako první plně ekologickou hromadnou dopravu,“ upozorňuje ředitelka firmy Arriva Morava Pavla Struhalová.

Dopravce dostane každý rok od města na provoz zhruba čtyři miliony korun.

Čtěte také

První jízdu elektrobusem si vyzkoušely děti z mateřských škol
autor: Michal Polášek
Spustit audio