Miliony ze sbírek pro Maxe a Olivera pomůžou jiným nemocným. Chtějí to tak jejich rodiny

6. květen 2020 05:34

Desítky milionů korun z veřejných sbírek pro dětí trpící spinální svalovou atrofií nejspíš pomůžou jiným nemocným lidem. Chtějí to tak rodiny malého Olivera Kovalského a Maxe Moslera. Právě přes sbírky pro své syny shromažďovaly peníze na nákladný lék Zolgensma, který ale nakonec zaplatí pojišťovny. Rodiče proto pro ušetřené miliony na transparentních účtech hledají nové uplatnění.

„Jsme rádi, že se podařilo dojít k cíli, byť ta cesta byla docela klikatá. Ale jsme rádi, že pojišťovny tuto léčbu budou hradit, a že se našla nějaká cesta,“ popisuje tatínek nemocného Olivera Bohumil Kovalský.

Zároveň naráží na projev premiéra Andreje Babiše (ANO). V něm slíbil, že nákladnou léčbu uhradí pojišťovny. Podle Kovalského toto rozhodnutí s rodinami nikdo nekonzultoval. Veřejné sbírky pokračovaly a rodiče museli odpovídat na stovky dotazů od dárců, co s penězi tedy bude dál.

Rodiny je chtějí uvolnit na léčbu dalších vážně nemocných lidí. „Je i hodně dospělých, kteří trpí spinální muskulární atrofií a podporu by určitě využili. Takže doufáme, že s tím lidé počítali od začátku, a že budou i této variantě nakloněni,“ dodává Kovalský.

Čtěte také

O mimořádné úhradě musely velmi rychle rozhodovat i pojišťovny. Děti totiž lék musí dostat ještě před druhými narozeninami. Třeba malému Maxovi k tomuto věku chybí zhruba měsíc.

„Poskytnutí léčby je jedinou možností z hlediska zdravotního stavu konkrétního pacienta a tím tedy byla splněna základní podmínka pro schválení úhrady,“ vysvětluje mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Jiří Sochor.

Léčba jednoho dítěte vyjde na více než 50 milionů korun. „Jedná se o velmi nákladnou léčbu, která může být srovnatelná jedině s ročními náklady například na léčbu těžké hemofilie,“ dodává mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Malý Max Mosler už úspěšně absolvoval testy na protilátky a Fakultní nemocnice v Motole mu lék objednala. Oliver Kovalský zatím na výsledky ještě čeká.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související