Minifarmu si založili pro svou potřebu a potěšení, na návštěvu za zvířátky ale může každý

25. květen 2020

Několik desítek domácích zvířat můžou návštěvníci vidět na těrlické minifarmě Relax. Místní rodina ji původně založila jen pro vlastní potřebu, postupně její dveře ale otevřela i veřejnosti. A to úplně zdarma. Zvláště o víkendech je tu podle zakladatelů plno. Proto pro zájemce vytvořili i takzvaný rehabilitační chodníček.

„Máme tady ovce, kozy, prasátka, morčata,“ vypočítává Kamila Němčíková, která farmu založila. „Byla jsem na dlouhodobé nemocenské a měla trochu čas, tak se ten tvořivý duch ve mně probudil. Protože mám ráda zvířata a máme doma koně, tak jsme to trochu rozšířili,“ vysvětluje.

Natáčení reportáže v mini farmě Relax

Farmu založili v roce 2017. „Rok trvalo, než jsme postupně nakoupili ovečky, kozičky, pak jsme přidali prasátka, králíky, morčata,“ popisuje Němčíková.

S místním myslivcem založili také chov bažantů. „Protože bažanti ve volné přírodě mají problém se množit a přežívat, tak jsme se domluvili a on tam vzadu vytvořil podmínky pro umělý odchov,“ říká dále farmářka.

Obecní podpora

Farmu může zdarma navštívit i veřejnost, proto se ji obec rozhodla finančně každý rok podpořit. Letos si například z těchto peněz mohli pořídit takzvaný rehabilitační chodníček.

„Po chodníčku se chodí boso. Jsou tam různé materiály – šišky, kamení, dřevo, kůra... Má to působit jako masáž chodidel a masáž zón, které podpoří zdraví organizmu,“ vysvětluje starosta Těrlicka Martin Polášek (nezávislý).

Farmu najdou lidé v Mokřadní ulici, otevřená je vždy od třinácté do osmnácté hodiny.

Spustit audio

Související