Ministerstvo průmyslu neplánuje pomoc ostravské huti, vzkázal odborům Síkela

10. únor 2024 12:00

Stát nechystá žádnou další pomoc ostravské huti Liberty. Je to problém a spor soukromých firem a vyřešit to musí majitelé. Tak reagoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na protestní akci ohlášenou odboráři v huti na 22. února.

Mítink před branou do závodu odboráři zdůvodnili mimo jiné nedostatečnou pozorností ze strany vlády. Podle Síkely vedení huti dodnes nedodalo plán dalšího postupu včetně požadovaných informací o penězích vyvedených z firmy mimo Českou republiku.

Čtěte také

„Já jsem vlastně na všechny otázky dodnes nedostal žádnou odpověď. My jsme ty otázky zaurgovali a podle toho, jak se k tomu postaví majitelé a vedení Liberty, budeme postupovat dále,“ uvedl Síkela.

Většina provozů ostravské huti od 22. prosince stojí a většina jejích zaměstnanců i pracovníků jejího dodavatele energií Tameh Czech nechodí do práce. Tameh skončil v úpadku a dodávky energií do huti zastavil, neboť mu Liberty za služby neplatila.

„Já samozřejmě vnímám sociálně ekonomický problém, který tam je, na druhé straně i já musím hájit zájem státu,“ podotkl ministr.

Demonstraci před hlavní branou ostravské huti Liberty odbory svolávají na 22. února 12:00. K účasti na protestu odbory vyzývají zaměstnance i veřejnost.

autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio

Související