Mobilní odběrová centra u nemocnic se ve velkém balit zatím nechystají

22. červen 2020 15:11

Nedílnou součástí řady nemocnic se v posledních měsících staly venkovní mobilní kontejnery či velké stany. Právě v nich se testují lidé na koronavirus. Třeba v odběrovém centru v ostravské fakultní nemocnici mají ještě pořád dost práce. Denně včetně sobot a nedělí tam přichází zhruba 150 pacientů.

„Nejtěžší asi je vydržet v tom skafandru, protože v dvanácti hodinách máme jednu přestávku na vyčurání a na pití,“ říká jedna ze zdravotních sester. Zdravotní sestry, Vlasta Supová a Lada Klečková, tu pracují v overalech, s respirátorem, průhledným štítem, v čepici a rukavicích nehledě na to, jestli prší nebo je horko.

V řadě tu zrovna čekají na odběr dvě auta, lidé z nich ani nevycházejí. Sestra už k nim míří s odběrovou sadou,  jde to ráz naráz. „Už jsme dobře sehraný tým, takže nám to odsýpá. Policie ČR nám taky pomáhá, jsou to hodně šikovní kluci. I do budoucna, kdyby něco přišlo, tak už budeme vědět jak to organizovat,“ dodává sestra.

Čtěte také

Toto mobilní odběrové centrum vzniklo jako první v Moravskoslezském kraji, doslova přes noc. A hned tak balit ho nebudou. „Musíme počítat s tím, že se mohou objevit nějaká lokální ložiska infekce, jako se teď stalo na dole Darkov a slezsko-polském pomezí. Takže my budeme situaci vyhodnocovat a podle toho se rozhodneme,“ potvrzuje náměstkyně ředitele ostravské fakultní nemocnice Zuzana Čermáková.

Počet odběrů od půlky března se už blíží 15 tisícům. Největší nápor tady zažívali v dubnu, kdy tu fungovala hned tři odběrová místa. „Nicméně je pravda, že počty požadavků už pozvolna klesají, jak se epidemiologická situace uklidňuje,“ dodává Čermáková.

Ale na druhou stranu roste počet samoplátců. Těch na vyšetření dorazí i stovka denně. I tak ale tady mohli mírně zkrátit provozní dobu a sestřičky se tak dříve vysvobodí z ochranných obleků.

Spustit audio

Související