Dočasný pavilon pro infekční pacienty se stane pevnou součástí nemocnice ve Frýdku-Místku

13. květen 2020 15:10

Nemocnice se díky lepší epidemiologické situaci mohou vracet do běžného režimu. Některé už začaly rušit prostory, které vyčlenily speciálně pro pacienty nakažené koronavirem. Jinak je tomu ale ve Frýdku-Místku. Tam se rozhodli, že se narychlo vybudované infekční oddělení stane pevnou součástí nemocnice.

Pavilon T vlevo od vstupu do nemocnice je samostatná budova. Právě tu nemocnice i do budoucna bude využívat pro infekční pacienty. „Nebudeme pavilon rušit jednak proto, že covid je tady pořád, není vyřešen a nevíme, kdy přijde další vlna. Je potřeba být připraveni na takovou výzvu kdykoliv,“ říká ředitel frýdeckomístecké nemocnice Tomáš Stejskal.

Čtěte také

Popisuje, že v pavilonu je vybudovaný infekční urgentní příjem, je tam rentgen, zázemí pro odborné ambulance a 60 lůžek. Časem tam přibude i operační sál. „Pavilon je starý, ale počítáme, že během tří až pěti let bychom ho rekonstruovali. V budoucnu bychom ho používali pro takovéto pandemie nebo epidemie a v dobách nepandemických pro plicní oddělení nebo oddělení infekčního charakteru,“ dodává Stejskal.

Zkušenosti ovlivňují i další nemocnice

V nemocnici v Bohumíně už ambulanci i lůžka, která vyčlenili speciálně pro pacienty s koronavirem, vrátili do běžného režimu. I tady ale chtějí být lépe na podobné situace připraveni. Podle ředitele nemocnice Svatopluka Němečka proto plánují rozšíření jednotky intenzivní péče. „O několik lůžek vybavených ventilátory právě pro případ těchto těžkých stavů. Myslím, že taková lůžka mohou být i vyvažována zlatem,“ říká Němeček.

Už v polovině dubna zahájili návrat k běžnému režimu v ostravské fakultní nemocnici. Dva pavilony, které tam vyčlenili pro pacienty s koronavirem, ale zatím neruší. „O postupném návratu pavilonů vyčleněných pro pacienty s covidovou infekcí do původního režimu se momentálně jedná. Tyto kroky musíme důkladně připravit a promyslet,“ říká mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Jasněji by mělo být koncem týdne po jednání krizového štábu.

Spustit audio

Související