Moravskoslezské nemocnice navyšují kapacity pro covidové pacienty

27. říjen 2021

Kvůli stále se zhoršující epidemické situaci v Moravskoslezském kraji musely nemocnice v regionu v uplynulých dnech výrazně zvýšit počet lůžek pro covid pozitivní pacienty. Transformovat na covidová musely i lůžka běžně sloužící například pro pacienty s kožními problémy.

Navzdory rostoucímu počtu hospitalizovaných ale zdravotnická zařízení zatím nemusí omezovat péči. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytly tiskové mluvčí nemocnic patřících z hlediska covidu k nejvytíženějším v regionu.

Čtěte také

Ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), která je největším zdravotnickým zařízením v kraji, je aktuálně na standardních lůžkách 39 lidí, pět pacientů je na JIP a dalším dva na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. „Nikdo z těchto sedmi pacientů (ve vážném stavu) není očkovaný,“ řekla za FNO Iva Piskalová.

Nemocnice má aktuálně pro covidové pacienty vyhrazeno 70 lůžek. „Počet hospitalizovaných výrazně narostl v uplynulém týdnu, proto jsme, stejně jako v minulých vlnách, transformovali lůžka Kožního oddělení na lůžka pro covid pozitivní,“ uvedla Piskalová. Do konce týdne nemocnice nemusí rušit žádné plánované výkony. „Jak to ale bude vypadat v příštím týdnu, teď nejsme schopni jednoznačně říci. Bude záležet na vývoji v příštích dnech,“ doplnila.

Post-covidové oddělení Fakultní nemocnice Ostrava

Podobně je na tom i Městská nemocnice Ostrava (MNO). „Pro covidové pacienty, kteří vyžadují intenzivní péči, je s kapacitou pěti míst vyčleněna stanice ARO 2, která stavebně bezprostředně navazuje na standardní covidovou jednotku zřízenou místo Geriatrie F. Aktuálně se v nemocnici staráme o 32 covidových pacientů, z toho tři na ARO 2 stanici. V Léčebně dlouhodobě nemocných je hospitalizováno dalších 18. Plně očkovaná je zhruba třetina z nich,“ řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Už v úterý nemocnice otevřela třetí specializovanou jednotku pro covidové pacienty, a to místo Interny B, je na ní deset lůžek. „V případě potřeby dalšího navyšování počtu těchto lůžek a zřizování covid stanic budeme muset začít omezovat plánovanou péči, a to z důvodu posílení personálu na covid jednotkách,“ uvedl Uhlig.

Nemocnice má aktuálně tři covidové jednotky s kapacitou 40 standardních lůžek a další jednu s kapacitou pěti míst pro intenzivní péči, v Léčebně dlouhodobě nemocných je pro covidové pacienty 24 lůžek. Z celkového počtu 69 lůžek je tak aktuálně obsazených 50.

Mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská doplnila, že proti situaci před týdnem se počet covidových pacientů více než zdvojnásobil. Nemocnice nemá infekční oddělení, takže na covidové stanice musí transformovat oddělení jiných odborností.

Čtěte také

Zdvojnásobit kapacitu covidových lůžek musela i krajská nemocnice v Havířově na Karvinsku, která spolu s FNO a Slezskou nemocnicí Opava patří v regionu mezi zdravotnická zařízení s infekčním oddělením. Podle mluvčí Irmy Kaňové má nyní nemocnice k dispozici 40 standardních lůžek a dalších pět až sedm intenzivních, hospitalizovány má zhruba tři desítky pacientů, asi 70 procent z nich není očkovaných.

„Potřebujeme personál z jiných oddělení, dispozičně je náš infekční pavilon schopen pojmout až 50 pacientů. Museli jsme proto přesunout na infekci personál z rehabilitace a lůžkové hematologie. Pacienti z hematologie budou v závažných případech umístěni na internu, lehčí případy budou řešeny ambulantně,“ popsala mluvčí komplikace spojené s nárůstem počtu hospitalizovaných. Operace ale nemocnice zatím rušit nemusí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související