Moravskoslezský hejtman žádá vládu o prodloužení stavu nebezpečí

4. říjen 2024 11:36

Moravskoslezský hejtman chce prodloužení stavu nebezpečí v povodněmi nejzasaženějších obcích. V regionu platí kvůli povodním od poloviny září. Prodloužení chce osm obcí s rozšířenou působností, kde voda napáchala největší škody.

Stav nebezpečí by tak platil do poloviny listopadu. Podle hejtmana Josefa Bělici (ANO) jde hlavně o rychlejší odstraňování škod.

„Umožňuje řešit v tom území ještě ty likvidační práce a zahájit ty obnovovací práce, protože umožňuje legislativně některé věci řešit bezprostředně. Jedná se především o demolice budov, jedná se o některé stavební práce na korytech řek nebo na energetické infrastruktuře,“ popisuje hejtman.

Čtěte také

Stav nebezpečí by se v případě souhlasu vlády měl prodloužit v Bohumíně, Bruntálu, Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí, Kravařích, Krnově, Opavě a Ostravě.

Kraj ve spolupráci s hasiči nyní zpřesňuje počet lidí, kteří nebudou moci v zimě užívat svá obydlí zasažená povodní. Aktuálně jde o 159 rodin a téměř 400 lidí. Podle krajského ředitele hasičů Radima Kuchaře je 250 lidí z velkých měst, jako jsou Krnov, Opava, Ostrava a Bohumín, kde jsou náhradní ubytovací kapacity k dispozici. Zbytek je z menších obcí, kde bude řešení situace složitější.

V kraji hygienici podle Bělici dosud zaznamenali v souvislosti s povodní tři případy leptospirózy, takzvané krysí nemoci. Nakazili se dva muži a žena, kteří při úklidu nepoužívali vhodné ochranné pomůcky.

autor: Silvie Mikulcová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy