Moravskoslezský kraj aktuálně nepočítá se vznikem průmyslové zóny Barbora v Karviné

7. květen 2018 08:15

Bývalý důlní areál Barbora v Karviné je stále opuštěný a bez investorů. Vláda přitom plánovala, že právě v této lokalitě s pomocí štědré státní pomoci vznikne průmyslová zóna. V nových továrnách měli získat práci obyvatelé problémového regionu. Příprava se ale zbrzdila, protože vše zkomplikovaly pozemky. Insolvenční správce OKD kvůli nim podal žalobu a kraj i město přiznávají, že práce na průmyslové zóně se tím prakticky zastavily.

Před lety byla Barbora zaklínadlem politiků pro řešení nedobré situace na Karvinsku. V roce 2015 kabinet souhlasil s poskytnutím 750 miliónů korun na vznik zóny.

„Cílem je, abychom tuto průmyslovou zónu připravili a současně abychom tuto zónu začali také propagovat a nabízet venku,“ komentoval tehdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

A vznik Barbory tehdy podporoval i prezident sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš. „Ta zóna je strašně důležitá, situace v okrese Karviná je jedna z nejhorších v celé republice,“ uvedl tehdy.

Jenže pak se firma OKD dostala do finančních potíží a insolvenční správce podal právě kvůli pozemkům v bývalém důlním areálu Barbora žalobu. Soudní spor tak vznik zóny prakticky zastavil.

„Pozemky jsou v určitém soudním řízení. Správce konkurzní podstaty ty předchozí převody napadl. Pokud se to nevyřeší rychle, mám obavu, že si tady o průmyslové zóně Barbora budeme ještě nějaký pátek říkat, ale bude tam jen zelená plocha,“ říká primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD).

A vznik zóny Barbora aktuálně nepodporuje ani Moravskoslezský kraj. „Barbora stojí kvůli sporům, které tam jsou, a nedá se s tím hnout. Navíc nebyly ani sceleny pozemky,“ dodává hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Podle hejtmana hledá kraj společně s ministerstvem průmyslu jinou vhodnou lokalitu.

autor: ada
Spustit audio