Moravskoslezský kraj na opatření proti koronaviru vyčlení 10 milionů korun

3. březen 2020 08:40

Moravskoslezský kraj vyčlení na opatření proti případné nákaze novým koronavirem deset milionů korun. Budou určeny především na nákup ochranných pracovních prostředků. Kraj doporučuje zrušit hromadné akce s návštěvou nad 500 lidí. Zdravotnická i sociální zařízení by měla vyhlásit zákaz návštěv, mnohá tak již učinila. Novinářům to k pondělnímu zasedání Bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Schválili jsme deset milionů korun na to, abychom dokázali pomoci kraji řešit problematiku koronaviru. To znamená nákup pomůcek, zajištění dalších služeb, které budeme potřebovat z pohledů epidemiologů,“ uvedl Vondrák.

Podle něj je už jasné, že ochranných pracovních prostředků pro zdravotníky a další pracovníky, kteří by mohli přijít s nemocnými do styku, nebude dostatek. Kraj se proto snaží najít dodavatele. „Chceme vyzvat všechny občany, aby nepropadali panice. Nic zásadního se neděje, aby bylo nutné vykupovat potraviny a hlavně, aby nevykupovali ochranné pomůcky. Potřebují je naši zdravotníci,“ uvedl hejtman.

Čtěte také

Krajská hygienička Pavla Svrčinová zopakovala, že zatím není v regionu nikdo s potvrzeným onemocněním. V celém Česku jsou dosud tři případy. „Odebíráme průběžně vzorky, jenom během pondělka jsme odebrali pět vzorků, v současné době se zařizuje další pacient,“ uvedla Svrčinová.

Podle ní dostanou rovněž vysoké školy či školy se zahraničními studenty doporučení, aby neorganizovaly výjezdy studentů a nepřijímaly studenty či vyučující z rizikových oblastí. Podobné doporučení bude směřovat také podnikům, které mají zaměstnance v rizikové oblasti.

Hygienici v pondělí na svých webových stránkách zveřejnili také informační telefonní linky, kam se lze obrátit v případě, že lidé potřebují radu v souvislosti s koronavirem. Linky jsou v provozu ve všední dny od 07:30 do 15:00 na číslech 595 138 118 a 595 138 119.

Podle hejtmana bezpečnostní rada nedoporučuje organizovat akce nad 500 lidí. I v případě menších akcí jsou vhodná zvýšená hygienická opatření a vybavení prostor dezinfekčními gely. „Nemůžeme to zakázat, ale nedoporučujeme,“ uvedl Vondrák.

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) potvrdil, že město se doporučením bude řídit a velké akce pořádat nebude. Macura ocenil, že testy vzorků s podezřením na nový typ koronaviru bude nově provádět také Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. „Znamená to pro nás obrovský zisk z hlediska flexibility,“ uvedl Macura. Zatímco dosud se podle něj na výsledky čekalo i 20 hodin, přesunem testování do Ostravy to budou řádově hodiny.

autor: Klára Křižáková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související