Moravskoslezský kraj se obrátí na vládu kvůli situaci v hutní společnosti Liberty Ostrava

14. listopad 2023 06:20

Do nejistoty a obav o práci ve společnosti Liberty Ostrava se už zapojila také krajská tripartita. Tedy zástupci kraje, odborů a firem. Vedení ostravské huti by mělo do týdne oznámit, co v nejbližší době plánuje a jaké to bude mít dopady na zaměstnance. V huti je už tři týdny mimo provoz jediná funkční vysoká pec.

„V současné době nemáme v plánu žádné propouštění a snažíme se o udržení zaměstnanosti,“ uvedla mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková. A je to zatím jediná konkrétní informace, kterou mluvčí potvrdila. Všechno ostatní je s otazníkem.

Čtěte také

Hlavně kdy firma znova obnoví výrobu surového železa v plném rozsahu, tedy kdy spustí vysokou pec číslo 3. Ta je stále v takzvaném teplém útlumu. A je to znát. „V současné chvíli máme omezené výroby na drátovce, na některých válcovacích tratích, ale například rourovna pořád funguje,“ dodala mluvčí firmy.

Podle hejtmana se do řešení musí zapojit i vláda, Liberty Ostrava zaměstnává 6000 lidí, další tisíce v přidružených firmách. „Budu dopisem žádat vládu o pomoc a budu chtít, aby ministři dorazili na předsednictvo tripartity, které by mělo být do 14 dnů,“ řekl moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO).

Třítýdenní odstávka vysoké pece je zvláštní, ale zřejmě možná, říká odborový předák v huti Petr Slanina. „A nutno říct, že když jsem to probíral ještě před půl rokem s některými odborníky, tak říkali, že už týden je ohrožující. A my se dnes pohybujeme už v třetím týdnu,“ poznamenal Slanina.

Zachování benefitů pro zaměstnance

Odbory pokračují i v tomto období nejistoty ve vyjednávání nové kolektivní smlouvy pro další rok. Vedení huti potvrdilo, že podporuje zachování co nejvíce benefitů pro zaměstnance. Podle Petra Slaniny jde hlavně o zachování odstupného.

„Předpokládáme, že pokud se nebavíme o mzdové části, tak z 95 procent zůstane kolektivní smlouva stejná,“ uvedl Petr Slanina. Odboráři jsou i proto zatím velmi opatrní, pokud jde o možné protestní akce.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související