Moravskoslezští hasiči mají kvůli dešti zhruba stovku výjezdů, nejvíce v Ostravě

18. červen 2020 22:10

Moravskoslezští profesionální a dobrovolní hasiči dnes od 17:00 v souvislosti se silným deštěm vyjížděli téměř ke stovce případů. Odčerpávali vodu ze sklepů, garáží, výtahů a pročišťovali kanály a jiné propustky. Nejhorší situace byla v Ostravě.

Okolo 20:45 byl třetí stupeň povodňové aktivity na Polančici v Polance nad Odrou. „Třetí stupeň tam ale vždycky bývá rychle. Situace se ale jinak začíná zklidňovat, uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Podle ní na ostatních tocích v kraji problémy nejsou.

Mluvčí dodala, že za poslední dvě hodiny spadlo nejvíce srážek například v Chuchelné či Borové na Opavsku, kde to bylo 45 milimetrů, v ostravské části Poruba to bylo 22 milimetrů srážek.

Právě na krajské město připadalo podle Kůdely i nejvíce výjezdů hasičů, sedm desítek. „Dobrovolní hasiči z Ostravy-Pustkovce například vytahovali 'utopený' osobní automobil Audi, který vjel do vodní laguny vytvořené na křižovatce Martinovské a Provozní ulice a jejich okolí,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Čtěte také

Městská policie podle něj musela odklánět dopravu, například tramvaje místem nebyly schopny projet. Hasiči tam také čistili kanálové vpusti, aby mohla voda odtéct, ale kanalizace zatím podle mluvčího hasičů není schopna dešťovou vodu pojmout. "V okrese Ostrava-město je dosud nejvíce výjezdů v Šenově, a to téměř 20, vždy kolem deseti pak v Nové Bělé, Staré Bělé a Porubě," upřesnil situaci na Ostravsku Kůdela.

Přes deset výjezdů mají na kontě hasiči v okrese Frýdek-Místek, v dalších čtyřech okresech Moravskoslezského kraje je výjezdů kvůli vydatným dešťům ještě méně.

Hasiči v celé republice vyjížděli dnes kvůli dešti k 460 případům. Stav k dnešním 20:00 uvedli na twitteru. Nejvíce práce s odstraňováním následků měli v Královéhradeckém kraji, kde odčerpávali vodu ze sklepů zejména na Hořicku, Hradecku a Rychnovsku. Podle dřívějších údajů je běžný denní průměr všech zásahů hasičů v Česku přibližně 330.

autor: tif | zdroj: ČTK