Morový sloup ve Fulneku možná nestojí kvůli moru, ale kvůli nehodě s vápnem

21. listopad 2020

Morové sloupy stavěli lidé na náměstích zpravidla jako díkuvzdání za ochranu před smrtící morovou epidemií. Náměstí Komenského ve Fulneku na Novojičínsku ovšem zdobí sloup, za jehož vznikem stojí možná ještě jiná legenda.

Za všechno prý může díra s hašeným vápnem a jeden nešťastný karambol na koni. Jeden z příběhů, který se podle legendy se vznikem morového sloupu spojuje, má poměrně kuriózní základ.

Barokní památku prý nechal z vděku postavit měšťan a kupec Šebestián Mehoffer za to, že se s koněm zachránil z jámy s hašeným vápnem vykopané na náměstí. Zjistili jsme pak další podrobnosti. Že třeba o statiku sloupu se místní kvůli provozu báli už před stoletím. Poslechněte si.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.