Může vést bohoslužby, ale farářkou není. Evangelická kazatelka Simona Kopecká byla i Jehovistkou

21. červenec 2021

Evangelická kazatelka Simona Kopecká v civilním povolání pracuje v advokacii. Proč kombinuje víru s právem a proč ve volném čase tráví chvíle v improvizačním divadle?

Může vést bohoslužby, křtít, pohřbívat, s matrikářkou i oddávat, ale farářkou není. Na podzim se má stát členkou nejvyššího orgánu církve, synodní rady.

„Moje práce v justici byla náhoda, když jsem se kdysi přestěhovala do Prahy. Dostala jsem se na soud, práce mě bavila a při zaměstnání jsem si vystudovala rezortní školu v Kroměříži. Ta akademie je ovšem využitelná jen u soudu. Takže když jsme se pak vrátili do Ostravy, začala jsem pracovat v advokátní kanceláři nedaleko rozhlasu. A tam jsem už přes 15 let,“ vypráví Kopecká.

Její životní cesta je ale mnohem klikatější a životní zkušenosti zahrnují třeba i etapu u Svědků Jehovových. A nelituje jí.

„Měla jsem – jako v celém svém životě – neuvěřitelné štěstí na lidi. Takže i mezi Svědky jsem poznala opravdu velmi vzdělané, velmi milé, velmi chytré lidi. Častokrát říkám, díky nim mám velmi dobrou znalost Bible. Ta věrouka je totiž hodně postavena na tom, že se ti lidé opírají o určité pasáže,“ vzpomíná.

Jak se ke Svědkům Jehovovým vlastně dostala, proč a jak od nich odešla, jaký je život s Bohem a jakou roli v tom všem hraje improvizační divadlo? Poslechněte si.

Spustit audio

Související