Muzeum Těšínska zavírá některé své pobočky, Orlová a Havířov jsou proti

14. únor 2020 07:10

Pobočky Muzea Těšínska v Orlové a Havířově končí. Tamní radnice s tím ale nesouhlasí a říkají, že o tom s nimi Moravskoslezský kraj ani nejednal. Hejtmanství to odmítá. Podle něj radnice zaspaly. Kraj mění svou muzejní koncepci a chystá otevření nových výstavních budov v Českém Těšíně a Jablunkově.

"Byli tady návštěvníci z Irska, Holandska, Anglie, z USA. Návštěvnost byla opravdu veliká. Aspoň během těch pěti let, co jsem tady pracovala,“ vzpomíná Katarína Ožanová. Provádět turisty v Havířově bude do konce února, pak začne pracovat v nové výstavní budově v Českém Těšíně. 

Do stejné situace jako havířovská pobočka se dostala i ta v Petřvaldě. Město její provozování od kraje ale v minulém roce převzalo. A to se v Havířově zatím nestalo.

„Kraj nám ani nedal žádnou oficiální nabídku. My jsme se to doslechli z okolních měst. Reagovali jsme tak, že jsme psali na kraj a chtěli jsme vědět nějaké údaje – jaká je návštěvnost, kolik stojí ty expozice, jak by to bylo, kdyby to zůstalo fungovat tak, jak to funguje, s tím převodem,“ říká náměstkyně primátora Jana Feberová z ČSSD s tím, že kraj s nimi bude jednat v dubnu.

Čtěte také

Muzeum se ale zavírá už na konci února, radnice si tak chce půjčit alespoň expozici o historii města, aby neskončila v depozitáři. Podle nezávislého starosty Orlové Miroslava Chlubny kraj o převzetí pobočky nejednal ani s nimi.

„My jsme se to dozvěděli až z návrhu úprav budovy pro novou základní uměleckou školu, kde jsme zjistili, že v místnosti těšínského muzea je nový koncertní sál. Když vám to nenabídnou, tak nemáte o čem jednat,“ uvádí Chlubna.

Starosta zároveň ale připouští, že o převzetí by zájem neměl, chtěl by ale vybudovat muzeum vlastní.

„Jestli tady ušetří kraj asi milion ročně, tak by nám mohl pomoct někde jinde,“ dodává.

Náměstek hejtmana Lukáš Curylo z KDU-ČSL říká, že města možnost pobočky převzít dostala: „Na všechny dotyčné primátory a starosty šla nabídka, že s nimi budeme jednat, jestli o to budou mít zájem. Oni trošku zaspali, neprojevili o to nějak aktivně zájem, tak jsme to využili pro vlastní zařízení, ale osloveni byli.“

Situaci okolo poboček budou radnice s krajem ještě řešit.

Spustit audio