Myslivci a zemědělci se na Opavsku dohadují kvůli přemnoženým divočákům

14. listopad 2019 05:20

Škody ve stovkách tisíc korun, rozryté velké části polí anebo luk. Tak to vypadá na Opavsku, kde se podle tamních zemědělců nedaří snížit počty přemnožených divokých prasat. Někteří jsou přesvědčení, že za to můžou myslivci, protože divočáky loví málo anebo vůbec. Ti to ale odmítají. Do stále ostřejšího sporu vstoupil už i opavský magistrát.

Zemědělec Martin Tvarůžka to má tady u Kyjovic spočítané. Třetina půdy je už teď zničená, do jara můžou podle něj divočáci rozrýt téměř všechno. A myslivci, jak říká, nikde. „Posedy tady sice jsou, ale jsou docela málo navštěvované,“ krčí rameny.

Kvůli prasatům už prý zmizeli zajíci nebo koroptve. Celé okolí snese asi stovku divočáků, skutečnost je ale mnohem horší. Podle stavu odlovu v posledních letech. „V naší krajině se pohybuje od deseti do patnácti tisíc kusů černé zvěře, což je neúnosně překročené. Regulační lov je nezbytně nutný,“ dodává další zemědělec Jiří Michalisko.

Opavský magistrát vydal úřední rozhodnutí, zatím nepravomocné, které nařizuje zvýšit odstřel až o 40 procent na vybraných honitbách. Jenže to myslivci odmítají. Jeden myslivecký spolek za druhým se odvolává.

Pavel Šimončič ze spolku Medvídka je jednoznačně přesvědčený, že tolik divočáků tam jednoduše není a nezmění to podle něj ani úřední razítko. „Je to nesmysl. Opravdu ty stavy jsou přemrštěné. Půjčím jim termovizi a můžou chodit po lese. Nebo všem dám s radostí zdarma povolenky, ať nám to ukáží, ať loví,“ říká myslivec.

Oblast kolem Opavy je netypická tím, že je tady 42 honiteb. Největší problémy jsou v okolí Skřipova.

autor: mrk
Spustit audio

Související