Na Dny NATO do Mošnova bude lákat nová technika ve výzbroji české armády

21. srpen 2024 12:45

Pořadatelé zářijových Dnů NATO zveřejnili hlavní část programu. Na mošnovském letišti návštěvníky čekají desítky letounů a technika armád mnoha zemí. Dny NATO patří k největším přehlídkám svého druhu v Evropě.

Zajímavé to bude hlavně pro ty, kteří sledují postupnou modernizaci české armády, prozradil za pořadatele Dnů NATO Zbyněk Pavlačík. Poprvé se ve vzduchu v bojové ukázce objeví například dva moderní vrtulníky Venom a Viper. Pro návštěvníky jeden z hlavních bodů programu.

„Letos budou naše nové vrtulníky zapojeny formou zteče. Zároveň budou moci lidé vidět vůbec poprvé společně to, co bude za pár let ve výzbroji, a to je tank Leopard ve verzi A7 s novým bojovým vozidlem pěchoty CV-90. Takhle pohromadě to ještě nikde v České republice k vidění nebylo,“ upozorňuje Pavlačík.

Bitevní tank LEOPARD 2A7V

Atraktivní bude také vystoupení mistra světa v letecké akrobacii Martina Šonky a společné vystoupení českého display pilota na letounu Gripen Ondřeje Španka ve společné formaci s českou akrobatickou skupinou Flying Bulls.

Lidé uvidí i polskou akrobatickou skupinu Želazny, která se loni v Mošnově představila poprvé, či chorvatskou formaci Krila Oluje, která se na akci vrátí po několika letech. Celkem bude připraveno více než 80 ukázek a přes 19 hodin programu.

Dny NATO 2016. Frecce Tricolori

K vidění bude také americký obří přepravní letoun C-5M Super Galaxy, dopravní stroj C-17 nebo tanker KC-135.

Velké zastoupení má Německo jako hlavní partnerská země 24. ročníku. Tamní armáda ukáže 11 letounů. A rušno bude i na zemi, dodává Petr Čepelka, velitel českých armádních vzdušných sil.

Účast zatím potvrdilo 15 zemí. Dny NATO připomenou také 75 let Severoatlantické aliance a 25 let od českého členství. Pořadatelé podobně jako v minulých letech čekají velký zájem návštěvníků, ani letos se neplatí žádné vstupné.

autor: Martin Knitl
Spustit audio