Na dole Darkov začíná další plošné testování zaměstnanců

2. červen 2020 06:10

Na dole Darkov na Karvinsku začala další část plošného testování horníků. Hygienici budou až do příštího týdne zjišťovat, jestli mezi zaměstnanci OKD nepřibyly další případy onemocnění koronavirem. Momentálně je jich potvrzených 356 včetně rodinných příslušníků.

„Zapsali si nás, udělali výtěr s tím, že pokud bude někdo pozitivní, budou mu volat. Brali si na nás telefon,“ popisoval jeden z horníků, jak vypadala první vlna plošných testů přímo před dolem Darkov. Šlo to rychle.

Mnozí měli ale obavy, co se bude dít dál. „Člověk nikdy neví. Hlavně strach, aby se to nedostalo do dalších měst. A taky máme rodiny,“ dodávali zaměstnanci dolu.

Čtěte také

K opakovaným testům přijdou ti, kteří byli napoprvé negativní. Nic se nemůže zanedbat. „Protože mezi nimi mohou být pozitivní, kteří budou pozitivní i po těch dvou týdnech. Většina onemocnění je s minimálními nebo žádnými příznaky. Takže aby nešířili nákazu dál,“ potvrdil Petr Kopřivík, epidemiolog z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Nutné je to podle něj i proto, aby bylo možné zachytit případné další šíření u rodinných příslušníků. Těch je teď mezi nemocnými asi třetina.

Čtěte také

Na výsledek testů čeká i Moravskoslezský kraj. „Přihlášeno je 1600 lidí, je to rozloženo v čase. Další testování pak bude probíhat od 6. června, vždy se testuje 14 dnů po prvním odběru,“ dodává hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Dnes by hygienici měli odebrat vzorky od zhruba 250 lidí, více potom v dalších dnech a o víkendu. Kontrolují ale i další doly. Třeba ČSM sever a ČSM jih hlavně kvůli povinnosti nosit roušky nebo zajištění prostorové dezinfekce. Na žádné problémy tam zatím nenarazili.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související