Na koloběžku se ze zákona pohlíží jako na kolo, koloběžkář je tedy cyklista

19. září 2023

I na konci léta je stále hodně cyklistů na českých silnicích. Jakými pravidly se řídit a co by měli dodržovat jezdci na elektrokoloběžkách? Nejen na to odpovídal dopravní specialista Josef Laža z městského ateliéru MAPPA v Ostravě.

Kromě jiného jsme se v pořadu dotkli i elektrokoloběžek v ulicích, na chodnících. „Na koloběžku se pohlíží jako na jízdní kolo. To znamená, na řidiče koloběžky se vztahují veškerá pravidla a práva, která jsou na jízdní kola. To znamená, koloběžka patří na vozovku, případně na stezku pro jízdní kola nebo stezku pro chodce a cyklisty,“ říká v Poradně Josef Laža.

„Takže to, co, s čím se setkáváme, že elektrokoloběžky potkáváme na chodníku, k tomu by docházet nemělo. Pro nás, kteří se zaměřujeme na veřejný prostor, je to jednak porušení zákona, ale zároveň signál, že ten uliční prostor je nevyhovující pro tento druh pohybu a že by v té ulici mělo dojít ke změně. Protože poptávka po elektromobilitě v tom úseku je, ale nenaplňuje ty požadavky tak, abychom ochránili i ty nejslabší v tomto případě chodce na chodnících,“ dodává Laža.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio