Na podzim příštího roku budou v Ostravě nové tramvaje

19. červenec 2019 22:14

Nové tramvaje ostravského dopravního podniku svezou první cestující příští rok na podzim. Půjde o 40 souprav nejnovější generace ForCity Smart za 1,9 miliardy korun. Společnosti je dodá výrobce Škoda Transportation. V pátek to řekla to mluvčí dopravce Karolína Rycková. Ostrava bude podle ní prvním městem v České republice i střední Evropě, kde bude tento typ tramvaje jezdit.

Vzhled souprav bude přizpůsobený Ostravě. „Novým tramvajím bude opět dominovat tyrkysová barva, do které se již dva roky postupně přebarvuje vozový park a ladí i s městským vizuálním stylem. Tramvaji nebudou chybět ani dnes už typické tři ostravské vykřičníky nad dveřmi,“ doplnila mluvčí.

Tramvaje DPO zaplatí prostřednictvím úvěru od města, které je zřizovatelem podniku a jehož zastupitelstvo už příslib úvěru schválilo. Půjde o velkokapacitní tramvaje pro 200 cestujících, dlouhé budou 26,5 metru. Jejich úkolem bude nahradit spřažené soupravy tvořené klasickými tramvajemi T3, které už dosluhují. Moderní tramvaje budou plně pokryty kamerovým systémem. Budou klimatizované, vybavené wi-fi a porty USB.

Nové tramvaje v Ostravě

Škoda zakázku vyhrála ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásily čtyři firmy. Škoda jako jediná splnila všechny podmínky a nabídla nejnižší cenu. Jedna tramvaj přijde na 48,75 milionu korun.

Nákup velkokapacitních tramvají souvisí i s tím, že podniku přibývá cestujících. Ředitel ostravského dopravního podniku Daniel Morys řekl, že více lidí jezdí především na páteřních linkách. V roce 2017 přepravil podnik 91,1 milionu lidí, což bylo o 2,6 milionu cestujících více než v roce 2016.

zdroj: ČTK
Spustit audio