Na silnici z Ostravice na Bílou bude nový informační systém

10. srpen 2018 12:46

O údržbu silnic I. třídy na Frýdeckomístecku se bude starat nová firma. Ale jen v letním období. Pro zimní provoz zůstane stávající. Přestože si řidiči na údržbu stěžovali.

Problémy se týkaly horského úseku mezi Ostravicí a Bílou. Ředitelství silnic a dálnic ale oponuje, že hlavním problémem jsou kamiony. Nerespektují zákazové značky a v kopcovitém terénu u přehrady Šance, kde se nesmí cesty solit, uvíznou, a pak silnici blokují.

Jízda v kopci kolem přehrady Šance dělá v zimě autům problémy často, ale minulou sezonu to bylo ještě horší. Podle starostky Starých Hamer Evy Tořové (ČSSD) údržba silnice nefungovala dobře.

„Jediné štěstí, že nebyla žádná zima. Kdyby byla pořádná zima, tak je to ještě horší. Loni ten náš úsek dělal nějaký subdodavatel, jestli bude letos jiný, my neovlivníme,“ říká starostka.

A spokojeni nebyli ani v sousední Bílé. „Byly tady zácpy a takové případy, kdy sem kamiony jely i přes zákaz, takže se to tady trošku bortilo. Spokojenost moc nebyla,“ říká starosta Karel Matula (nez.).

Údržbu silnic na Frýdeckomístecku, a tedy i kolem přehrady, teď bude mít na starosti nová firma. Změna se ale týká jen letního období.

Silničáři připravují oplocení všech dálnic v Moravskoslezském kraji

Plot podél D1 u Studénky

Moravskoslezská část dálnice D1 nepřidává starosti jenom řidičům kvůli špatnému stavu, ale trápí také myslivce. Ročně tam kvůli chybějícímu oplocení umírají pod koly aut desítky zvířat. Část plotu už silničáři postavili, teď připravují jeho dokončení. Až potom zvěř zřejmě naplno využije prakticky opuštěný přechod přes dálnici.

„Pro běžnou letní údržbu nabídly nejnižší a tudíž i vítěznou cenu Značky Morava. Z toho vyplývá, že ke změně dodavatele na zimní údržbu nedošlo i přes tvrzení některých řidičů a spoluobčanů z uvedené oblasti, že zimní údržba nebyla prováděna s patřičnou náležitostí, či dokonce nebyla zvládána,“ říká Nina Ledvinová z Ředitelství silnic a dálnic.

Zimní údržbu tam bude mít stále na starosti společnost AVE CZ ve sdružení s dalšími dvěma firmami. Už dříve odmítla, že by za problémy byla špatná údržba, ale kamiony, které v zimě přes zákaz vjedou do komplikovaného úseku a pak tam uvíznou. A za tím stojí i Ředitelství silnic a dálnic jako vlastník silnice.

„Tento neuspokojivý stav porušování zákazových značek je v tomto místě dlouhodobý a Ředitelství silnic a dálnic se ho v letošním roce pokusí zlepšit instalací informačního systému, který je tvořen proměnnými světelnými LED tabulemi, které by měly snad odradit tyto neukázněné řidiče vozidel nad 3,5 tuny volit tuto trasu v zimním období,“ dodává Ledvinová.

První světelná cedule má být už ve Frýdku-Místku a upozornit na problémy, do kterých by se řidiči za zhruba 20 kilometrů mohli dostat a nabídnout jinou trasu. Takové světelné tabule mimo dálnice zatím výjimkou.

autor: iha
Spustit audio