Silničáři připravují oplocení všech dálnic v Moravskoslezském kraji

19. červenec 2017
Dobré odpoledne

Moravskoslezská část dálnice D1 nepřidává starosti jenom řidičům kvůli špatnému stavu, ale trápí také myslivce. Ročně tam kvůli chybějícímu oplocení umírají pod koly aut desítky zvířat. Část plotu už silničáři postavili, teď připravují jeho dokončení. Až potom zvěř zřejmě naplno využije prakticky opuštěný přechod přes dálnici.

Dálnice D1 u Kujav na Novojičínsku. Právě tento úsek by měl být podle stránky srazenazver.cz, kterou provozuje Centrum dopravního výzkumu, jedním z nejrizikovějších v Moravskoslezském kraji. A vlastně se ani není čemu divit. Dálnice je tady totiž na úrovni terénu a v jednom místě dokonce úplně chybí boční svodidla, takže zvěř má volný přístup na vozovku. Ploty tady nejsou.

„Ze začátku to bylo velice kruté,“ vzpomíná Milan Šichor, předseda myslivců v Kujavách. „Kolikrát jsme jeli pro dva kusy, pro tři kusy. Někdy za den i za noc třeba dvakrát, večer třeba nebo k ránu. Většinou to byla srnčí zvěř.“

Situace se teď trochu zlepšila, protože část dálnice v této honitbě a okolí už silničáři oplotili. Jenže na jednom místě pouze z jedné strany. Podle okresního předsedy myslivců Ladislava Raffaie tam místo ochrany naopak vytvořili na zvířata past. „Tam vběhne zvěř a teď narazí na druhé straně na plot, tak pokračuje některým směrem. Ale prostě neunikne,“ upozorňuje Raffai.

„Na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji evidujeme do roku 2012 do roku 2016 téměř 120 srážek se zvěří,“ cituje ze statistik mluvčí policie Lenka Sikorová.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos požádalo stavební úřady v okolí dálnice o povolení dokončení plotu po celé délce. „Cílovým termínem pro nás je rok nejpozději 2020, kdy chceme mít oplocenou celou stávající dálniční síť v České republice,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

U Kujav plot kolem dálnice chybí

Teprve až bude oplocení hotové, bude mít podle myslivců smysl ekodukt přes dálnici u Suchdola nad Odrou. „Zvěř, kde má volný prostor, jak je vyplašená, jde rovně přes silnici a nedívá se vlevo vpravo. Takže dokud tam ploty nebudou, moc bych tomu nedával význam,“ dodává předseda kujavských myslivců Milan Šichor.

autor: Michal Polášek
Spustit audio