Na středověký hrad Helfštýn se po roční pauze způsobené koronavirovou pandemií vrací tradiční Hefaiston

27. srpen 2021 09:35

Nádvoří Helfštýna na Přerovsku zaplnila díla uměleckých kovářů. Na středověkém hradě v pátek začíná jejich setkání Hefaiston. Tradiční mezinárodní akce se tentokrát účastní méně zahraničních kovářů. Důvodem je koronavirová pandemie. Loni se kvůli ní Hefaiston nekonal vůbec.   

„Tady je koleno na připojení vody, a tady je kovářský spoj,“ ukazuje silné železné součástky Jan Šerák. Spolu se svými kolegy v historické kovárně pro hrad vyrábí speciální designové pítko.

Kovářské fórum, tradiční předzvěst Hefaistonu

Zhruba metr a půl vysoké dílo umělci tvoří v rámci Kovářského fóra. Tradiční předzvěsti Hefaistonu. Dokončit ho musí během jediného týdne, tedy do soboty. Šibeniční termín ale dalšímu z tvůrců Petru Soudkovi, starosti nedělá.

„Přizpůsobili jsme tomu rozsah díla tak, aby se v tomto termínu dalo s přehledem zvládnout. Největší devizou je tým poskládaný ze samých šikovných lidí a chlapů, kteří ví, co dělají. Díky tomu si myslím, že nebude problém dílo dokončit včas a podle našich představ,“ přibližuje Soudek.

Šikovnost a zručnost kovářů budou moci návštěvníci hradu obdivovat i při samotném Hefaistonu. Správa hradu pro ně na nádvořích přichystala celkem 10 výhní.

„Letos jsme prodloužili limit kovacího času na tři hodiny, takže mistři budou mít větší prostor a celou akci nám to protáhne až do večerních hodin, takže jsme jim nachystali i osvětlení. Celá atmosféra by tak měla být ještě kouzelnější, než bývá normálně,“ říká kastelán Jan Lauro.

Kovářské fórum, tradiční předzvěst Hefaistonu

Už teď je ale jasné, že kvůli pandemii na Hefaiston letos dorazí výrazně méně kovářů než v předcházejících letech.

„Počítáme asi 300, což odpovídá asi dvěma třetinám běžné účasti, když přijíždí autoři z celého světa. Jsme smířeni s tím, že to bude takové zavzpomínání na roky předrevoluční, kdy to bylo hlavně o tom česko-slovenském kooperování. Myslím si, že to bude krásné tak i tak,“ slibuje a zároveň tímto i zve na Hefaiston kastelán Jan Lauro.

Spustit audio