Na svazích Ondřejníku přibudou tisíce stromků, kraj chystá další zalesňovací akci

26. duben 2022

Už od pátku budou studenti i dobrovolníci sázet stromky na Ondřejníku v Beskydech. Nahradí ty, které zničila kůrovcová kalamita. Biskupské lesy mají nachystaných zhruba dva tisíce sazenic. Organizaci společného sázení ale zajišťuje i Moravskoslezský kraj.

Horský masiv patří k oblíbeným cílům turistů, ale kvůli napadení kůrovcem se změnil v holinu a přišel o značnou část smrkového porostu. Mladé stromky tam budou vysazovat studenti a další nadšenci, přidat se k nim mohou i jiní zájemci. Stačí se zaregistrovat na webu akce Stromy pro Ondřejník.

„Akce má kromě výsadby další velmi důležité poselství, a to ukázat náročnost a důležitost práce lesníků, ale také připomenout význam lesů. Tato akce navazuje na výsadbu v loňském roce,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Stejně jako loni výsadbě předcházela osvětová kampaň o hospodaření v lesích a jejich důležitosti. Na problematikou budou přímo na místě výsadby upozorňovat také informační stánky lesníků.

„Naším hlavním cílem nejsou jen ojedinělé rychlé akce s výsadbou stovek stromků. Chceme, aby hlavně naši studenti začali tento problém vnímat, přemýšlet nad ním, aby si tak uvědomili, jak se k přírodě chovat. Proto je hlavní myšlenkou celého projektu osvěta. Informační kampaň je pak doplněna o konkrétní a viditelnou pomoc našim lesům v podobě výsadby nových stromků,“ uvedla radní pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS).

Vykácený les na svahu Ondřejníku v Beskydech

Loni bylo na Ondřejníku při akci vysazeno 3000 mladých stromků, letos tam přibude zhruba 2000 dalších sazenic. Půjde převážně o buky a modříny. V pátek 29. dubna budou nové stromky sázet studenti krajských škol, 30. dubna se pak do obnovy lesa může po předchozí registraci zapojit také veřejnost.

„Chceme lesům pomoci, ne jim škodit. Když by se na tuto akci nahrnuly davy, bylo by to kontraproduktivní, proto může na dopoledne i odpoledne přijet pouze omezený počet lidí. Prosíme zájemce, aby se předem registrovali na webových stránkách akce Stromy pro Ondřejník. Kromě přihlášky tam jsou k dispozici také praktické informace pro účastníky,“ doplnila radní.

Na akci kraj spolupracuje s Biskupskými lesy, které zajistí sazenice stromků, potřebné nářadí a také odborníky, kteří všem poradí, jak stromky sázet.

autor: Klára Křižáková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související