Ondřejník, oblíbený cíl výšlapů v Beskydech, přišel o většinu smrkových lesů

18. březen 2019

Masiv kopce Ondřejníku v Beskydech se změnil k nepoznání. Většinu hlubokých lesů na jeho severní a severovýchodní straně nahradily holiny. Může za to kůrovec, který s pomocí václavky tamní smrky zlikvidoval. Brzy tam zřejmě nezůstane ani jeden smrk.

„To je takový typický porost, který je vlastně odsouzen k zániku. Takových 40 až 50 procent stromů je suchých a zbytek je napadený kůrovcem,“ ukazuje na jižní straně kopce ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný. „Ten les vydrží maximálně do konce roku,“ dodává.

„Primární je sucho, smrky jsou oslabeny, následně do nich vniká václavka a dílo zkázy dokončí kůrovec. My vlastně likvidujeme usychající smrkové porosty, jak nám ukládá zákon,“ vysvětluje Konvičný.

Vykácené kmeny lesní dělníci v prudkém terénu stahují pomocí speciálních lanovek. Na širokém masivu kopce pracují na různých místech tři čety najednou. Právě Ondřejník zasáhla podle Libora Konvičného kůrovcová kalamita v Beskydech zatím asi nejhůře.

Největší škody na lesích způsobil Orkán Eberhard v Moravskoslezském a Olomouckém kraji

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun.

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. Orkán ve státních lesích poničil asi milion stromů.

Horskému masivu nepomáhá ani to, že stojí samostatně, tak trochu oddělený od ostatních beskydských hor. „Veškeré srážky okamžitě odtékají. Navíc většina Ondřejníku je vystavena prudkým větrům a hlavně slunečnímu záření. Je to značně vysychající stanoviště,“ říká Konvičný.

Turisté jsou z podoby oblíbeného cíle výšlapů rozpačití. „Je to tak vyrubané, že člověk ani nepozná, že je to Ondřejník,“ krčí rameny vedoucí frýdlantského turistického oddílu Divočáci Marie Bařinová.

Ředitel biskupských lesů odhaduje, že do tří let nezůstane na kopci jediný vzrostlejší smrk. Místo nich tady lesníci sadí buky, lípy, borovice, modříny a jedle.

autor: mot
Spustit audio

Související