Největší škody na lesích způsobil Orkán Eberhard v Moravskoslezském a Olomouckém kraji

15. březen 2019

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. Orkán ve státních lesích poničil asi milion stromů.

„Nyní uvolňujeme lesní cesty a mapujeme rozsah škod. Předpokládám, že těžba potrvá do června, ale bude samozřejmě záležet na podmínkách v konkrétních oblastech,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Se zpracováním kalamitního dříví již lesníci začali. „Až upřesníme rozsah kalamity, rozhodneme i o případných žádostech o vyhlášení zákazu vstupu do lesů,“ dodal.

V Moravskoslezském kraji lesníci Lesů ČR odhadli objem poničeného dřeva asi na 270.000 metrů krychlových, v Olomouckém kraji pak přibližně 157.000 metrů krychlových dřeva. „Většinou se zlomily nebo nalomily jednotlivé kmeny,“ uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun. Zatím poslední velkou škodu z vichřice státní lesy utrpěly v říjnu 2017, kdy orkán Herwart poničil 1,7 milionu metrů krychlových dřeva.

Varování před dalším větrem

Česko znovu zasáhne silný vítr. Podle meteorologů platí výstraha pro skoro celou republiku s výjimkou Zlínského kraje a části Jižní Moravy od dnešního večera do zítřejšího rána. Na vítr se připravují i energetici. Firma ČEZ zvyšuje počet dispečerů i techniků v terénu.

„Posiluje se počet pracovníků – mají pohotovost, to znamená, aby byli připraveni vyjet. Připravuje se technika, auta, nářadí. Aby v případě nahlášení poruch mohli pracovníci okamžitě vyrazit a nikde se nezdržovali,“ říká mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Na začátku týdne energetici odstraňovali poruchy po vichřici Eberhard. Bez proudu bylo v pondělí ráno skoro 400.000 odběratelů.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související