Na vrchol Travný v Beskydech nepovedou žádné turistické trasy. Tetřevi potřebují klid

5. září 2019 14:58

Tetřevi místo turistů. Na vrcholu Travný v Beskydech dostanou chránění ptáci přednost před lidmi. Lesy ČR zruší všechny turistické trasy, které na kopec vedou. Po domluvě s ochránci přírody i turisty se rozhodli, že přírodu na čas nechají tetřevům. Právě na Travném totiž Lesy každoročně ptáky z nedaleké tetřevny vypouštějí.

Odchovnu tetřevů vybudovaly Lesy ČR v obci Krásná před čtyřmi lety. Od té doby vypustily do volné přírody 23 chráněných ptáků. K tomu slouží voliéry přímo na kopci Travný. „Letos bychom tam chtěli vypustit dvanáct ptáků,“ říká tetřevník Vlastimil Novák.

A právě kvůli tetřevům chtějí Lesy ČR zrušit turistické značky vedoucí na vrchol. „Týká se to značky přímo z centra Morávky, pak ze směru od Krásné a ze strany od Visalají,“ vysvětluje zdejší lesní správce Tomáš Peka. Prostředí na Travném podle něj tetřevům vyhovuje.

Beskydský kopec vysoký něco málo přes 1200 metrů nad mořem by měl ptákům patřit od příštího května. Na omezení se Lesy ČR podle Peky domluvily s Klubem českých turistů.

Zatím na pět let

„Máme tam velké rezervace, propojujeme je dalšími bezzásahovými zónami, přizpůsobujeme hospodaření. A zároveň ten vrchol nebyl až tak atraktivní pro veřejnost – podle sčítání monitorovaného CHKO tam bylo tak čtyři, pět tisíc návštěvníků,“ dodává Peka.

Ředitel CHKO Beskydy František Jaskula si myslí, že zrušení značek na Travný turismus v Beskydech výrazně neomezí. „Myslím, že to není tak velká změna. Jedná se o nějakých deset kilometrů,“ říká.

Hlavní populace tetřeva v Česku žije na Šumavě. Aby se mu lépe dařilo i v Beskydech, zůstanou turistické značky na Travný zrušené zatím na pět let.

autor: mot
Spustit audio

Související