Na zámku v Hradci nad Moravicí zpřístupnili vstupní věž Červeného zámku. Nabízí nevšední výhledy

9. červenec 2023

Pohledy k nezaplacení a nové zážitky z míst, která nikdy nebyla přístupná pro veřejnost. To slibuje návštěvníkům Radomír Přibyla, kastelán zámku v Hradci nad Moravicí v Moravskoslezském kraji. Pustí je totiž do otevřené věžové vstupní části Červeného zámku. Kdo do ní zavítá, uvidí zámek a okolí nejen hezky z výšky, ale také si bude moct prohlédnout historický rumpál.

Víte, jak vypadá zámecký rumpál? Prozkoumat ho můžete ve vstupu do zámeckého areálu v Hradci nad Moravicí. Správa národní kulturní památky se rozhodla pustit návštěvníky do míst, kam se dříve podívat nemohli. A slibuje neotřelé zážitky a fotografické možnosti. Stačí vystoupat pár schodů.

„Jsme ve vstupní bráně Červeného zámku. Je to jedna z posledních staveb, která se na Hradci stavěla, zároveň s Bílou věží. Dnes je to vlastně brána, kde se nachází pokladna hradeckého zámku a je to hlavní vstup do celého zámeckého areálu,“ vysvětluje kastelán Radomír Přibyla. Na ochoz vstupní věže je potřeba zdolat pár schodů po točitém schodišti.

Červený zámek je monumentální stavba, kterou návštěvníci zaregistrují jako první. Dominanta Městečka ale pro návštěvníky přístupná není. Je sice po částečné opravě. Dostala nové střechy, opravené jsou spodní konírny a nádvoří. Ale na hlavní investici, opravu interiéru, novogotický komplex stále ještě čeká. Peníze od státu správě zámku zatím chybí.

Komplex Červeného zámku

„Proto jsme chtěli alespoň částečně otevřít tu vstupní bránu, aby si lidi mohli vylézt na ten prohlídkový okruh, nafotit si to a trošku se podívat na ten Červený zámek,“ dodává kastelán. Z prohlídkového ochozu je ale vidět mnohem víc. „Návštěvníci uvidí nejen náměstí s kašnou, ale i kostel a samozřejmě střechy Červeného zámku. Z druhé strany se podívají na Kalvárii, z třetí na Jízdárnu a Žimrovický splav, ale ten hlavní pohled je na Bílý zámek. A myslím, že budou moc rádi, že si to budou moci nafotit,“ dodává Radomír Přibyla.

Vstup na věžní ochoz je zdarma a přes prázdniny se nahoru lidé dostanou každý den kromě pondělí od 10 do 16 hodin. A nemusí přitom absolvovat zámeckou prohlídku v Bílém zámku.

Rumpál coby pozoruhodná technická památka

Atrakcí na věži je historický rumpál. „Jsme nad hlavním vstupem a tady máme historický rumpál, který vytahoval obrovskou mříž s vraty, kterými se dá vejít do areálu. Při velkých akcích to spouštíme,“ říká kastelán.

Sáhnout si je možné na rumpál, řetěz i kovovou mřížovou bránu. Vše je ale dostatečně zabezpečené zámkem tak, aby s tím návštěvník nemohl nijak manipulovat. „Rumpál byl v minulých letech celý zrestaurován, protože nebyl v těch osmdesátých letech víceméně funkční. Je to uděláno tak, aby všechno bylo bezpečné. A spouští se vždy za pomoci dvou lidí. Jeden je dole a hlídá, aby nějaký návštěvník nebyl zraněný. Je to pěkná technická památka z konce 19. století,“ popisuje kastelán.

Rumpál umístěný ve vstupní věži

Bílý zámek a Bílá věž

Při návštěvě Hradce nad Moravicí si ale určitě nenechte ujít zbytek zámeckého památkového komplexu. Empírový Bílý zámek je oblíbeným turistickým cílem a za ním se tyčí Bílá věž, ve které jsou dnes k vidění i výstavy.

Prohlídkové okruhy vás provedou přepychově zařízenými pokoji a také knížecí galerií. Trasa zámeckými salony připomíná mimo jiné pobyty hudebních skladatelů Ludwiga van Beethovena a Ference Liszta na Hradci.

Pohled na Bílý zámek

Pokud nepůjdete na prohlídku do zámeckých komnat knížat Lichnovských, můžete obdivovat dvě vystavené historické zbraně ve volně přístupné části expozice. Jde o unikátní renovované kanóny z knížecích sbírek.

A nakonec můžete zavítat na procházku do zámeckého parku. Ten je svou rozlohou největší v Moravskoslezském kraji a volně se otevírá do krajiny. Čekají vás v něm opravené pěšiny a stezky, které kdysi vybudovali hradečtí páni Lichnovští. A při toulkách se dostanete i na vyhlídky, které jsou mezi výletníky velmi oblíbené.

Spustit audio