Náročné dny čekají horské záchranáře v Beskydech. Jak se na Velikonoce chystají?

9. duben 2020

Bude prodloužený víkend a relativně hezké počasí. Dá se tak předpokládat, že i přes vládní opatření v souvislosti s koronavirem, zamíří do přírody řada lidí. Mluvili jsme o tom s náčelníkem Horské služby Beskydy Radanem Jaškovským.

Jak moc práce teď v Beskydech máte? Chodí lidé do přírody?

Chodí hodně, ale práce máme zhruba stejně jako v jiných letech na jaře. Po zimní sezóně vždy té práce trochu ubude, než se rozběhne letní sezóna. Ale není se čemu divit, že lidí teď chodí po horách dost. Pokud jsou zavření někde v bytě, tak se nedivím, že se jdou někam projít.

Kde je lidí nejvíce a jaké problémy musíte nejčastěji řešit?

Je zvláštní to, jak se na oblíbených místech zavřely restaurace a lákadla, tak lidé začali navštěvovat i jiná místa. Ve větším množství jsou teď vidět lidé i na horách, které nebyly tolik populární. Jsou teď roztroušeni po celých Beskydech.

Co vzkázat lidem, kteří plánují cestu do Beskyd?

Hlavně by měli být na sebe opatrní. I z toho důvodu, že když se stane nějaký problém, ke kterému musíme vyjet, a i když tomu člověku skoro nic není, tak my musíme použít veškeré ochranné prostředky a po transportu vydezinfikovat celé vozidlo a další věci. Je to docela dost náročné.

Takže bych chtěl lidi poprosit, ale v podstatě to platí vždy, aby byli na sebe opatrní, nepřeceňovali se, dávali pozor, kam šlapou, abychom měli té práce co nejméně.

Jak moc musíte být při své práci opatrní vy?

Jsme v první linii stejně jako záchranka a ke každému pacientovi musíme přistupovat jako k potenciálnímu nosiči koronaviru. A pokud by došlo ke kontaktu, který by se poté ukázal jako pozitivní, celá stanice horské služby by šla do karantény. Horská služba by v daném místě vlastně přestala fungovat.

autoři: Silvie Mikulcová , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.