Narodil se Kristus Pán. Vybíráme z vánočního alba Vysoko hvězda Jana Vičara

30. prosinec 2022

V Hudebním přístavu uvádíme tvorbu olomouckého skladatele, pedagoga a muzikologa Jana Vičara, jehož skladby patří k těm, jež umí vzbudit pozornost. A to i té části publika, která současnou vážnou hudbu právě dvakrát nemusí.

Vičarovy skladby se nesnaží už dávno jít cestou experimentu. Tu už si tento skladatel dávno ozkoušel a jeho tvorba v současnosti oslovuje široké publikum dramatickým potenciálem a pečlivým výběrem přístupných námětů.

Nové album s názvem Vysoko hvězda zpracovává oblíbenou vánoční tématiku. Tři kantáty, které nová nahrávka obsahuje, se nazývají Vysoko hvězda, Radujme se a Terezčiny hvězdy.

My si poslechneme ukázku z kantáty Radujme se, která se skládá z pěti českých vánočních koled v úpravě pro sbor a orchestr. Dnes to bude známá píseň Narodil se Kristus pán.

Autorem aranžmá je olomoucký skladatel Jan Vičar a na albu můžete slyšet vynikající Janáčkovu filharmonii Ostrava pod taktovkou Stanislava Vavřínka a koncertní sbor Permoník vedený sbormistryněmi Martinou Juríkovou a Karin Grimovou.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související