Nečekaný objev se podařil v 500 let starém kostelíku v Klimkovicích

24. únor 2017

Objev zatím neznámé hodnoty odhalila při zkoumání krovu kostela Nejsvětější Trojice v Klimkovicích historička architektury z ostravské stavební fakulty. Opřených o stěnu, ve tmě, tam leželo 11 zaprášených obrazů. Je na nich vyobrazena Křížová cesta. Jak staré přesně obrazy jsou a jakou mají cenu, to budou zkoumat památkáři.

Starosta Klimkovic Zdeněk Husták (ČSSD) opatrně bere do rukou v bílých rukavicích staré obrázky křížové cesty. „A tady jsme objevili shodou okolností text – vypadá to, že to je německy a latinsky,“ prohlíží starosta jeden z obrazů.

Detail jednoho ze zastavení objevené kolekce Křížové cesty

Obrazy objevila historička architektury Lucie Augustinková, která zkoumala krov zdejšího kostelíku. „Potřebovali jsme pro článek s kolegy z žilinské univerzity ještě něco dofotit, takže jsem přišla do podkroví a náhodou si všimla těch obrazů. Každému badateli se zatají dech, když vidí něco nového,“ usmívá se historička.

Jak odhaduje stáří obrazů? „Může se jednat o 19. století. Chce to, aby obrazy viděl specialista, který se obrazy skutečně zabývá,“ dodává Lucie Augustinková.

Křížová cesta zřejmě ale podle ní není kompletní. „Bývá jich čtrnáct, některých souborů může být dvanáct. Jedenáct je neobvyklý počet, zřejmě nebudou všechny,“ upozorňuje historička.

„Takže ještě můžeme další hledat po všech možných muzeích nebo ještě tady na krovu. Uvidíme. Bylo by unikátní mít celou sbírku,“ říká starosta.

Nečekaný objev teď prozkoumají odborníci a obrazy budou zrestaurovány. „Hned v pondělí se na to přijedou podívat pracovníci Národního památkového ústavu a vyhodnotí to. Vůbec se neví, jestli ty obrazy nejsou vzhledem k podkladu už nějakým ikstým zobrazením. Teď se to tedy bude zkoumat a pak se podle toho zvolí umístění,“ vysvětluje klimkovický starosta.

Radnice uvažuje, že je vystaví na místním zámku.

autor: iha
Spustit audio