Nejstarší český dinopark najdete u Města Albrechtic. V unikátní galerii Eldorádo jsou i pohádkové bytosti

25. červenec 2017

V části Města Albrechtic Hynčice na Bruntálsku je unikátní soukromá galerie s názvem Eldorádo. V 50. letech minulého století ji ve své zahradě založil bývalý malíř pokojů. Z betonu postupně vytvořil více než sto soch zvířat a pohádkových postav. Jsou tam i několikametroví pravěcí ještěři.

O zahradní galerii se už roky stará vnučka jejího tvůrce paní Jarmila Maráková s manželem. „Je to dělané všechno podle vykopávek kostí a velikostí odpovídá skutečnosti. Musí se to opravit, protože to praská přes zimu, když se tam dostane voda,“ říká paní Maráková.

Zahrada má přes 60 let. Svůj vlastní malý dinopark tady v druhé polovině minulého století začal budovat František Jaich se svým synem. „Dědeček, který už byl v důchodovém věku, dělal ty sochy. A tatínek mu dělal asistenta,“ vzpomíná paní Maráková.

Pan Jaich jako voják za války procestoval celou Asii. „Naučil se to někde v Persii. Byl vyučený malíř natěrač, takže cit k tomu měl. Když pak šel do důchodu, tak zkusil Dianu se psem, která měla velký úspěch. Byla postavená u cesty a lidé se na ni chodili dívat. A pak začínal dělat dál, postupně přibývali i ještěři,“ dodává vnučka pana Jaicha.

Tvůrce Eldoráda komunikoval také se Zdeňkem Burianem, který sem několikrát zavítal. Z Ameriky mu pak posílali rozměry dinosauřích koster. Na základě získaných poznatků pak z železa a betonu vznikaly sochy.

Zahrada ukrývá na sto různých soch

V unikátní galerii najdete kromě jiných iguanodona s tyranosaurem. Z pohádkových bytostí se v zahradě zabydleli trpaslíci, Rumcajsova rodina, Karkulka s vlkem, stojí tady i perníková chaloupka. Vidět zde můžete i běžnější zvířata, jako jsou například kamzíci či orel.

„Tady ten trpaslíček byl také mezi prvními. Ten vždycky vítal návštěvníky. Děda vlastně i na tu besídku tam napsal různé básničky. Takže takové lidové, no,“ uzavírá rozhovor Jarmila Maráková.

Galerie Eldorádo je v současné době otevřená každou sobotu. Během týdne pouze nepravidelně podle možností majitelů.

Perníková chaloupka
autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Související