Někdejší chlouba Orlové možná půjde k zemi. Město zvažuje demolici kina Vesmír

1. říjen 2018 06:10

Orlová možná zbourá kino Vesmír. Budova je opuštěná a už dlouho se v ní nepromítá. Mezi architekty přitom vzbuzuje velký zájem, má totiž atypickou lanovou střechu. Jenže právě přes tuto konstrukci zatéká a voda ničí interiér. Město tvrdí, že údržba je problematická a zvažuje demolici.

Kino Vesmír působí na první pohled omšelým a zanedbaným dojmem. Jeho zašlá sláva tak žije už jen ve vzpomínkách pamětníků. Ráda tam chodila třeba paní Drahoslava. „Škoda, že to tak dopadlo. Chodila jsem tam, bydlela jsem blízko. Bylo tam dobře,“ vzpomíná důchodkyně.

Kino Vesmír bylo v minulosti skutečně chloubou Orlové. Má totiž atypickou lanovou střechu. Jenže její údržba je složitá.

„Před těmi 40 lety, kdy kino vzniklo, bylo ojedinělé v republice. Ale právě ta ojedinělost je dnes handicapem a největším neštěstím stavby. Kdyby to kino mělo běžnou střechu, tak by s opravou nejspíš nebyl vůbec žádný problém,“ potvrzuje mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Když v nedalekém domě kultury radnice digitalizovala multifunkční sál, přestalo se v kině Vesmír promítat. Město tvrdí, že jiné využití je dost problematické, protože tam není potřebné zázemí – třeba šatny. Takže tam nelze pořádat koncerty.

Architekt teď má za úkol vymyslet co s kinem dál. „Jednou z možností je i částečná demolice. Architekt by měl do jara příštího roku vymyslet nějaký konkrétní návrh,“ dodává mluvčí města.

Město chtělo dokonce kino prodat, jenže žádný zájemce se nepřihlásil.

autor: ada
Spustit audio

Související