V Odrách před 25 lety rozestavěli kino. Dokončení se stavba nedočká. Letos má jít k zemi

17. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Už více než 25 let se musí obyvatelé Oder dívat na nedokončený skelet plánovaného městského kina. Stavbu zastavily soudní spory, po kterých radnice dlouho zvažovala, co s budovou dál. Teď padlo definitivní rozhodnutí a ještě letos půjde torzo k zemi.

„Dříve opravdu vypadalo, že budeme mít kam chodit za kulturou, ale od hrubé stavby je to takhle a myslím si, že to hyzdí město. A taky čekáme, kdy nám to spadne na hlavu,“ říká na chodníku před rozestavěným kinem jedna z místních obyvatelek.

Torzo nedokončeného oderského kina už svou velikostí na první pohled nezapadá do menší historické zástavby okolo. Na některých cihlách je letopočet 1991. Právě na počátku devadesátých let minulého století se stavba kina rozjela, aby pak rychle zase skončila.

Oderský historik Zdenek Mateiciuc ukazuje na fotkách, že na místě stálo původně staré kino a jeho dřívější majitelé chtěli pozemek v restituci zpět. „Vedly se dlouhé spory mezi městem a vnukem posledního vlastníka toho kina,“ říká historik.

I když město soudy vyhrálo, dělníci se už nevrátili. Podle starosty Libora Helise (SNK) by kino na malém městě stejně nemělo šanci přežít. „Myslím, že v dnešní době by to byla taková zátěž, že bychom stejně uvažovali o tom, jak to využít,“ míní starosta.

Vzpomíná na několik projektů na přestavbu nedokončené budovy pro potřeby úředníků. Radnice ale nezískala potřebné dotace a ze tří státních úřadů nakonec měla zájem už jenom pošta. Když nedávno koupilo město větší část obchodního domu u náměstí, rozhodlo tím také o kině.

„Pokud teda máme moderně umístit poštu, tak v obchodním domě by to bylo ideální. A budova kina, zastupitelé řekli konečně a dost, zboříme,“ připomněl starosta nedávný verdikt.

Projektanti, kteří vymýšleli, jak budovu dostavět, teď dostali přesně opačné zadání: najít způsob, jak Odry nedostavěného torza zbavit. K zemi má jít ještě letos.

autor: Michal Polášek
Spustit audio