Někdejší ostravské kino Mír se mění v divadelní scénu

17. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Bývalé vítkovické kino Mír se zřejmě vrátí na kulturní mapu Ostravy. Prvorepublikovou budovu, která v posledních letech sloužila třeba jako tělocvična nebo asijská tržnice, si totiž vyhlédl ostravský herec Albert Čuba. Člen Komorní scény Aréna si prázdné kino pronajal a chce v něm zřídit soukromé divadlo bez stálého souboru.

Nové divadlo má být alternativou k tradičním scénám v centru města. Podle Veroniky Kusé z přípravného týmu bude na komerční bázi a bez vlastního souboru.

„Divadlo Mír je prostor otevřený různým projektům. A to projektům, které budou vznikat pod naší hlavičkou, i projektům odjinud – ať už třeba z Ostravy nebo z jiných měst,“ říká Kusá.

Vznik nové scény podporuje i vítkovická radnice. S opuštěným kinem si totiž dlouho nevěděli rady.

„My sami jako obvod jsme také zvažovali co případně s budovou. Měli jsme zájem tam udělat kulturní dům, ale prostory tomu neodpovídaly. Takže radnice tuhle myšlenku jenom vítá,“ potvrzuje starosta obvodu Petr Dlabal (ČSSD).

Albert Čuba chce budovu opravit po etapách. A i když do oficiálního otevření divadla Mír zbývá ještě minimálně půl roku, už teď si získává ke spolupráci první herecké kolegy. Třeba Milan Cimerák z Divadla Petra Bezruče si u něj vyzkouší režii.

„Přál bych si, aby to Ostravě přineslo to, aby herci, kteří v Ostravě třeba po studiích zůstanou, aby vlastně neutíkali pryč,“ uzavírá Albert Čuba.

Nové divadlo by se mělo slavnostně otevřít zkraje příštího roku, a to komedií pro čtyři herce.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio