Nemocnici v Opavě ochromil počet covidových pacientů, ve Frýdku-Místku stopli operace

15. únor 2022 10:53

Zrušené plánované operace, zavřené ambulance a některá oddělení. Tak to vypadá ve Slezské nemocnici v Opavě. Velký příliv covidových pacientů spolu se 150 zdravotníky v pracovní neschopnosti komplikuje provoz v celém areálu.

Ve Slezské nemocnici v Opavě jsou stále zrušené všechny neakutní operace a mimo provoz zůstává řada ambulancí. Kvůli velkému počtu covidových pacientů a nedostatku personálu potrvá nouzový režim do konce února.

Čtěte také

„Děláme jen akutní a onkologickou operativu,“ potvrdil omezení péče ředitel opavské nemocnice Karel Siebert.

Covidových pacientů je přes 70, zdravotníků v karanténě nebo jiné pracovní neschopnosti je 150, víc než desetina. Covid změnil režim třeba na doléčovacím oddělení a geriatrii. „Změnili jsme se na covidové stanice,“ dodává primářka Ingrid Rýznarová.

Úplně zavřená je kromě vybraných ambulancí i celá urologie.

Stop operacím ve Frýdku-Místku

Nemocnice ve Frýdku-Místku ode dneška opět musí zastavit plánované operace. V karanténě, na ošetřovném nebo na nemocenské má totiž zhruba 150 zdravotníků, což je asi 15 procent z celkového počtu. Chybí hlavně sestry u lůžka.

„Velký problém dělají také karantény dětí a to, že rodiče zůstávají dlouho doma s dětmi. Zavřely se tady školy, když ředitelé mají pravomoc vyhlásit relativně dlouhá ředitelská volna. To je taky jeden z důvodů té naší vysoké v uvozovkách nemocnosti,“ dodává ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

Spustit audio