Neukáznění motorkáři a čtyřkolkáři ničí přírodu v okolí obcí na Frýdecko-Místecku

21. květen 2020 11:00

S jarem se na mnohá místa v Česku opět vrátil problém s neukázněnými čtyřkolkáři a motorkáři. Vjíždějí do polí a lesů, ničí přírodu a ruší zvířata. Stěžují si na ně třeba i obyvatelé lokality Ptáčník u Fryčovic, kde hnízdí hodně ptáků. Radnice navrhuje, aby se pro ně postavila dráha na místě likvidovaného dolu.

„Jezdí tady všude po polích. Je jim úplně jedno, že je tam vyseté nějaké obilí. Rozjíždí rákosiny, křoví. Je jim to všechno jedno, hlavně že jedou,“ říká Milada Schlingerová. Obyvatelku této části Fryčovic opět rozčílili neukáznění motorkáři.

„Čtyřkolky jsou standardně v prodeji, ale spousta z nich nesmí na silnici. Oni si to prostě koupí a teď neví, kde s tím mají jezdit, tak s tím jezdí po cizích pozemcích, po poli, je jim to jedno. Spousta lidí to dělá z naprosté neznalosti,“ dodává Milada Schlingerová.

Odlehlá lokalita dostala jméno právě podle velkého počtu hnízdících ptáků, ale nejen ptáky motorkáři ruší. „Několikrát se nám stalo, že vyděšené srny sem vletěly, prorazily plot a na druhé straně zahrady se ubily o vrata, protože se nedostaly ven. Tak byly vyděšené těmi motorkami,“ popisuje obyvatelka.

Bezradné obce

Podle starosty Fryčovic Lea Volného (ČSSD) jde o problém, který se táhne už delší dobu. „V minulosti to byly malé motorky, teď se to rozšiřuje na čtyřkolky. A není to jen osada Ptáčník, problémy mají i sousední obce, mají je i lesáci,“ upozorňuje starosta Fryčovic.

A potvrzuje to i starosta sousedního Brušperku Petr Měkkýš (ODS). Motorkáři tam přes zákaz vjíždějí do lokality svatého Marka nad městem. „Policie tam nemůže stát 24 hodin denně a oni, když vidí, že tam nikdo nestojí, tak vyrazí. A vcukuletu jsou zase pryč. Lidé nerespektují zákony a to, co by respektovat měli,“ dodává Petr Měkkýš.

Nabídnout motorkám alternativu

Podle starosty Fryčovic Lea Volného by mohlo pomoct, pokud by motorářům nabídli místo, kde by mohli jezdit legálně, třeba areál bývalého dolu Staříč, který se teď likviduje.

„Takovýto patnáctihektarový areál, když se opustí – sám jsem dával návrh, že by zde mohlo vzniknout místo, kde by se motorkách či čtyřkolkách jezdilo,“ dodává Volný.

Za porušení zákazu vjezdu mohou policisté motorkářům dát pokutu až dva tisíce korun, za porušení lesního zákona jsou sankce daleko vyšší.

Spustit audio

Související