Policie provedla razii proti motorkářům, kteří ničí přírodu v Beskydech

15. květen 2012

Pět desítek policistů s dvacítkou lesníků kontrolovali řidiče v Beskydech. Jezdci na motorkách nebo čtyřkolkách stále častěji nedbají na zákazy a se svými stroji se prohánějí v horském terénu. Při razii policisté zadrželi 40 řidičů.

Klid, šumění lesa - idylka v Beskydech, která je lákadlem pro nejednoho milovníka přírody. Ticho ovšem v horském terénu stále častěji přerušuje hluk motorů, stěžuje si ředitel Lesů ČR Jiří Silvestr.

„Když se zajedete podívat do těch lokalit, kde skutečně ti motorkáři jezdí intenzivněji, tak to jsou takové rýhy, které už drží vodu a při přívalových deštích způsobují odnášení půdní hrabanky. Dochází tak ke škodám, které jsou zvláště pak v cenných lokalitách nenahraditelné,“ dodává Silvestr.

Desítky policistů s lesníky proto uspořádali razii na neukázněné motorkáře a řidiče aut. Zastavili třeba šoféra na lesní cestě, kterému dokonce ujíždělo auto.

Podle Martina Hrinka z krajské policie prokázali řidiči při vysvětlování svého počínání velkou fantazii. „Že jedou na chatu, že jedou na procházku do lesa a podobně. Všichni samozřejmě přehlédli dopravní značení, neví, že se nacházejí na lesní cestě a podobně,“ říká policista.

A někteří motorkáři se snažili dokonce policistům mezi stromy ujet. „Motorkář při neuposlechnutí výzvy policie ujížděl i do prostoru přírodní rezervace, kde byl následně pak zadržen hlídkou policie společně s vlastníky. I za pomoci vrtulníku Policie ČR,“ upřesnil krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Dodal, že až poslanci schválí nový zákon, který umožní sčítat přestupky tak, aby to byl trestný čin, bude boj s takovými řidiči snadnější.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu