Nevelká, ovšem svéhlavá řeka. To je Stonávka

2. listopad 2015

Není jedinou řekou v kraji, kterou letošní suché léto doslova přiškrtilo. Řeka Stonávka, která napájí Těrlickou přehradu, má koryto zčásti vyschlé a zarostlé vysokou trávou. Podíváme se do něj v Třanovicích.

Od pramene u Komorní Lhotky v těšínské části Moravskoslezských Beskyd až k ústí do řeky Olše proteče celkem čtyřiatřicet kilometrů. Řeku Stonávku znáte jako tu, která protéká údolní nádrží Těrlicko. Letošní sucho jí ale značně ubralo na síle a vody v ní teče velmi málo.

„Tady místo koryta vidíme jen metrovou trávu, koryto je vlastně zarostlé. Vody letos nebylo. Tak si teprve uvědomuje, jak vzácná ta tekutina je,“ ukazuje do míst, kde jiné roky teče voda, náš průvodce Ladislav Chroboczek.

Koryto má v těchto místech šířku kolem deseti metrů, ale teď voda teče jen čtvrtinové šíři. „Navíc je to plytké, takže taktak teče,“ říká starosta Jan Tomiczek (SNK Třanovice). „Obrovský úbytek je vidět na Těrlické přehradě. Je třeba si vodu začít více cenit.“

Charakter řeky Stonávky definitivně proměnila výstavba údolní nádrže Těrlicko v druhé polovině minulého století. Zalila údolí a zaplavila místa, kde stávala lidská obydlí.

Za zajímavostmi řeky Stonávky vás do Třanovic zveme v magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu najdete v iRadiu nebo zde – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio