Než dítěti nabídnete bonbon zářivých barev, zkuste se na chvíli zamyslet
Potraviny prodává nejen jejich chuť, ale také vzhled. Čím barevnější, tím lákavější. Poučený spotřebitel už ale ví, že právě barviva nepřidávají potravinám žádnou výživovou hodnotu a naopak mohou u citlivých jedinců vyvolávat problémy. Nejohroženější skupinou jsou z tohoto hlediska děti.
Ze všech stran jsme nabádáni, abychom četli a opravdu dobře prostudovali etikety výrobků, které si kupujeme v obchodech. A doslova velkým strašákem jsou pro nás takzvaná éčka. Která jsou pro nás „nebezpečná“?
„Některá éčka se dávají do souvislosti se syndromem ADHD, to znamená s hyperaktivitou a sníženou pozorností soustředivosti dětí. Určitě ještě bude třeba dalších výzkumů, aby se to prokázalo s určitostí. Nicméně jestliže chceme ochránit své děti před těmito éčky, která vlastně prezentují barviva, tak bychom se měli vyvarovat potravin, které jsou výrazně barvené,“ upozorňuje doktorka Lydie Ryšavá ze Státního zdravotního ústavu v Ostravě.
Mezi takovéto potraviny patří zejména bonbony, nápoje, zmrzliny nebo třeba také bramborové lupínky. Obsahují zpravidla barviva – E110 (syntetická žluť), E104 (chinolinová žluť). Dále je to pak například E124 (košenilová červeň).
Slazené limonády, zmrzliny a další výrazně barevné potraviny ale děti mají nesmírně rády. Ale čím je nahradit?
„Děti je mají rády proto, že jsme je je naučili konzumovat. Protože některé děti – a já už znám takové rodiny – opravdu děti napájejí vhodnějšími nápoji, jako jsou bylinné nebo ovocné čaje. Nebo jim dávají čistou vodu, mírně zředěné džusy. Limonády a coly by děti měly používat tak, jak to bylo kdysi, jako svátek,“ dodává Lydie Ryšavá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka