Noc kostelů, MHF Leoše Janáčka, plážový volejbal, den dětí... Vyberte si z našich tipů

1. červen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Noc kostelů

Do Noci kostelů se v pátek 2. června v ostravsko-opavské diecézi zapojí 135 kostelů a modliteben. Po západu slunce lidem nabídnou prohlídku kostelními zákoutími i pohled do života farností a sborů. Například v opavské konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se lidé mohou seznámit s příběhy tamních soch.

Čtěte také

A od 17 hodin můžete vyrazit na prohlídku Staré Karviné. A cestou objevovat, co se v této části Karviné ještě zachovalo a porovnat dnešní stav s dobovými srovnávacími snímky. Procházka startuje u šikmého kostela sv. Petra z Alkantary. A trasa vede až k zaniklému kostelu sv. Jindřicha a zpět.

V Bílovci od 18 do 22 hodin zpřístupní zájemcům expozici Skrytý středověk v podzemí bíloveckého zámku i místní muzeum. Díky Noci kostelů bude otevřený také zdejší kostel sv. Mikuláše, kde budou odtajněny výsledky archeologického průzkumu nepřístupného podzemí této sakrální stavby.

A o půl osmé večer bude zahájena výstava drásaných pastelů malířky Marie Plotěné. A to v evangelické modlitebně v Janáčkových sadech v Novém Jičíně. Výstava tam bude k vidění až do poloviny září.

Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze

Fantastické záhady v Třinci
Muzeum Třineckých železáren a města Třince, zve na výstavu nazvanou Fantastické záhady. Jejím autorem je spisovatel a záhadolog Arnošt Vašíček. Návštěvníky zavede do řady exotických lokalit od tropických pralesů přes největší pouště světa až k Velikonočnímu ostrovu. V pátek je muzeum otevřeno od 9 do 17 hodin.

Pohádkový den dětí v Bruntále
V městském parku v Bruntále se v pátek koná akce pro děti. Budou tam různá pohádková stanoviště, ukázky lovecké kynologie, malování na obličej nebo jezdecká exhibice. Na Pohádkový den dětí můžete do parku vyrazit mezi 9 až 16:30.

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka 2023

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka (MHFLJ) přichází opět s pestrým programem v podobě tří desítek festivalových akcí v Ostravě na dalších místech Moravskoslezského kraje.

  • V pátek v 19:00 je to Opava, kostel sv. Vojtěcha – Klenoty české a německé varhanní hudby
  • V sobotu v 19:00 to jsou Ludgeřovice a kostel sv. Mikuláše – Varhany liturgické i světské
  • Neděle 19:00 Ostrava, Landek Park – kompresorovna: Nikol Bóková Quartet (Jazzový večer)

Podrobnosti o jednotlivých koncertech a vstupném najdete na webu mhflj.cz.

Nikol Bóková

Ostrava Beach Pro 2023
Ostrava opět hostí nejlepší světový plážový volejbal, navíc v jedinečném prostředí Dolních Vítkovic. Hraje se už od středy, v pátek jsou na programu ještě zápasy ve skupinách (2 kurty, 8:30 – 19:00), v sobotu play off: round of 12 (2 kurty, 10:00 – 14:00), čtvrtfinále (2 kurty, 14:30 – 18:30) a v neděli pak semifinále (1 kurt, 9:00 – 13:00) a finále (1 kurt 13:30 – 17:30). Podrobnější program a informace o vstupném najdete na webu ostravabeachpro.cz.

Den moří a oceánů v Zoo Ostrava
Přestože Česká republika nepatří k přímořským státům, problematika moří a oceánů se týká i nás vnitrozemců. Sobotní akce v ostravské zoo upozorní na klíčový význam moří a oceánů pro život na Zemi, ale i na skutečnost, že se oceány v důsledku lidské činnosti v posledních letech dramaticky změnily. Program potrvá od 11 do 16 hodin.

Folklorní (Ne)Fest
Do Havířova se v sobotu můžete vypravit na Folklorní (Ne)Fest. Připraven je program (od 14 do 22 hodin) pro děti i dospělé. Na hlavním pódiu se během akce představí soubor Ekonóm z Bratislavy, východoslovenský projekt Manuša, místní dětský soubor Vonička a soubor Suszanie. S projektem 11 podob lásky vystoupí Marian Friedl a těšit se můžete také na mužský pěvecký sbor z Oder za doprovodu cimbálové muziky Odera.

Marian Friedl

Den s IZS a Den otevřených dveří IVC Třinec
V sobotu a v neděli jste zváni do Třince na oslavy 20 let integrovaného záchranného systému v Třinci, kdy se můžete podívat do běžně nepřístupných míst tamního Integrovaného výjezdového centra (IVC). Po oba dny bude připraven bohatý program pro děti i dospělé. Podrobný program akce najdete zde.

Dětské prohlídky zámku v Kuníně
Unikátní možnost oslavit Mezinárodní den dětí budou mít po roce opět všechny děti, které zamíří v neděli 4. června na zámek do Kunína. Děti mají v tento den vstup tradičně zdarma a když vymalují a přinesou obrázek s hraběnkou Walburgou, dostanou malý dárek. Prohlídky se konají v 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 a 16.00 hodin. 

Spustit audio