Noclehárny a denní centra se v mrazivém počasí rychle plní lidmi bez domova

14. leden 2021 23:10

Jako každou zimu i letos začíná s prvními mrazivými dny narůstat mezi lidmi bez domova zájem o sociální služby. Plní se noclehárny a nízkoprahová denní centra. Ostrava už spustila třeba i provoz krizové zimní noclehárny - takzvaného zimního centra. Protože běžné kapacity už přestávají stačit.

Plná jídelna lidí, prakticky bez volného místa. I takto vypadají v posledních dnech zařízení ostravské Armády spásy. „Teď v těch mrazivějších dnech pozorujeme vyšší nárůst klientů na službě. A nejen na denním centru, ale také na noclehárně,“ vysvětluje terénní pracovnice Armády spásy Michaela Davidová.

Lidé bez domova tady mají šatník, hygienické zázemí, kuchyňku, kde si mohou ohřát jídlo nebo zakoupit kávu, čínskou polévku. Ale hlavně tady mají posezení v teple.

Do tepla hlavně v noci

Teplo lidé bez domova vyhledávají především v noci, kdy fungují noclehárny. Plní se rychle a proto se před jejich otevřením stojí dlouhé fronty. „Pokud dojde kapacita na lůžku, otevíráme takzvanou volnou židli. Člověk, který se nevejde do sociální služby Noclehárna, je mu umožněno přespat v jídelně na židli a zůstane v tom teple,“ říká ředitel ostravské Armády Spásy Tomáš Hruška.

Této možnosti využívá třeba i pan Michal. Na ulici je teprve měsíc. Jak ale sám říká, během podobně mrazivých dnů se venku zůstat nedá. „Teď tady docházím denně, je dost velká zima,“ říká.

Pro klienty s koronavirem

I kvůli vysokému zájmu lidí nechce Armáda spásy své služby omezovat ani přes hrozbu nákazy koronavirem. I proto teď vyčlenila povinné karanténní kapacity mimo své běžné prostory.

„Díky sponzorům jsme mohli postavit buňky, které slouží jako izolace. V momentě, kdy večer někdo přijde na noclehárnu, má příznaky, to nejsme schopni řešit. Takže je odeslán na přenocování právě do této buňky a ráno se něho podívá lékařka,“ vysvětluje ředitel Hruška.

Jedna unimobuňka pak slouží například i pro izolaci potenciálně nakažených z nočního zimního centra, které Armáda spásy provozuje pro lidi bez domova společně s ostravskou Charitou a městem.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související