Armáda Spásy v Ostravě rozdává bezdomovcům speciální přístřešky Iglou

17. leden 2019

Několik lidí bez domova v Ostravě dnes poprvé mohlo přespat v takzvaném Iglou. První čtyři budky z polyetylenové pěny ve městě rozdala Armáda Spásy. V Iglou můžou bezdomovci strávit noc v teple a v soukromí.

Pan Vlastimil je na ulici 27 let. Dříve v zimě chodil přespávat do noclehárny, necítil se tam ale dobře. „Od půlnoci do rána jsem nemohl spát, seděl jsem v jídelně. Pečovatelé viděli, že je mi zle, že to nezvládám. Mám schizofrenii,“ vysvětluje.

Kvůli psychickým problémům žije třiačtyřicetiletý muž s přítelkyní ve stanu v lesíku nedaleko jedné ostravské zahrádkářské kolonie. Aby jim nebyla zima, dostali od Armády Spásy Iglou hned dvě.

Čtěte takéPavla Klečková a Manu Chilaud kus svého štěstí posílají dál. Pomáhají lidem bez domova

Necelý metr vysoká a přibližně dva metry dlouhá polyetylenová budka nemá nahradit klasické noclehárny. „Jde vlastně o lidi, kteří se z nějakého důvodu do noclehárny bojí přijít, nechtějí je využívat. Přístřešek jim půjčujeme, slouží k přečkání mrazů. Jakmile budou teploty příznivé a nebudou toho člověka ohrožovat, Iglou si vezmeme zpět. Opravíme a vydesinfikujeme,“ vysvětluje terénní pracovnice Armády Spásy Michaela Davidová.

Ostravačka Pavla Klečková našla inspiraci k nápadu ve Francii. Překvapilo ji, jak rychle se projekt rozšířil po celém Česku. „Říkali jsme si, že chceme jen Ostravu, kde žijeme, Karvinou, ke které máme blízko, a Havířov. Ale ten projekt se rozjel. Tento rok bereme pořád jako testovací a jsme velmi rádi za zpětnou vazbu,“ říká Pavla Klečková, která s přítelem doteď vyrobila přibližně sedmdesátku Iglou.

autor: mot
Spustit audio