Nové centrum sociálních služeb v Bohumíně se na den otevírá veřejnosti

5. červen 2019 05:20

Prázdné a opuštěné budovy přidělávají starosti řadě měst. Mají obavy, že z nich vzniknou ubytovny. Radnice často takové objekty kupují, aby riziku zamezily. Stejně to udělal Bohumín s nevyužitou bývalou školou v centru. Udělal z ní centrum sociálních služeb a dnes tam zve veřejnost na prohlídku.

Rčení, že vše zlé je na něco dobré, docela sedí na příběh této budovy. Bohumín měl strach, aby se z nevyužité školy nestala ubytovna, a tak tady vzniklo sociální centrum, které poskytuje zázemí klientům s duševním i fyzickým handicapem.

„Měli jsme obavu, že z této bývalé školní budovy by mohla šmahem vzniknout ubytovna. Veškeré dispozice, které objekt měl, tomu nasvědčovaly. Kraj tu budovu chtěl prodat, my jsme ho proto oslovili a jsme moc rádi, že nám ji bezúplatně převedl,“ říká mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Město tak našlo vhodný prostor, kam mohlo koncentrovat všechny sociální služby. Sociální centrum teď poskytuje služby zhruba třicítce klientů. Náklady na rekonstrukci dosáhly 36 miliónů a  město na to využilo evropské dotace.

Dvorní část bohumínského centra sociálních služeb
autor: ada
Spustit audio

Související