Bohumín přestaví prázdnou budovu učiliště na Centrum sociálních služeb

15. srpen 2017

Bohumín chce změnit fungování svého Centra sociálních služeb. Zařízení totiž vůbec centrálně nepůsobí, je roztříštěné na několika místech ve městě. Třeba terapeutické dílny jsou ve sklepě a není tam výtah. Radnice proto od kraje převzala prázdnou budovu učiliště a za více než 40 miliónů korun ji opraví pro klienty s mentálním nebo fyzickým postižením.

Je to budova z typických červených cihel. Uvnitř je ale vidět, že je docela zanedbaná. „I ve vzduchu je cítit, že tady dlouho nikdo nebyl, nevětral. Je to hodně dávno, kdy tady probíhalo nějaké vyučování,“ říká mluvčí bohumínské radnice Lucie Kolková.

Celý objekt by měl být po přestavbě bezbariérový, během oprav tam přibude výtah. Podle mluvčí radnice se budoucí klienti budou rekrutovat z řad lidí s handicapem, kteří dnes navštěvují tři různé objekty ve městě.

Podle místostarosty Lumíra Macury (ČSSD) hrozilo, že se z prázdné a nevyužívané budovy stane ubytovna. Proto ji město převzalo.

„V objektu byly velké třídy, které stačilo jen přepažit. Je tam sociální zařízení na chodbách. Takže v podstatě jednoduchým způsobem by to šlo přestavět na ubytovnu. Obava byla reálná, proto jsme do toho šli,“ vysvětluje místostarosta.

Dělníci začnou na opravě bývalého učiliště pracovat už letos na podzim.

autor: ada
Spustit audio